Ka supermarketist on võimalik väikelaenu saada

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lisaks tavapärastele toidukaupadele pakub ETK oma poodides soovijale ka väikelaenu.
Lisaks tavapärastele toidukaupadele pakub ETK oma poodides soovijale ka väikelaenu. Foto: Margus Ansu / Postimees

Viimased poolteist aastat on soovijatel olnud võimalus võtta kallimate majapidamisostude sooritamiseks ka Eesti Tarbijate Ühistu grupi poodidest tagatiseta väikelaenu, mille laenuprotsent on võrdne suuremate pankade madalaima intressimääraga.

«Jah, tõsi on, et pakume ETK kontserni tütarettevõtte ETK Finants AS kaudu ka väikelaenuteenust,» ütleb ettevõtte turundusdirektor Andres Lember. ETK alustas väikelaenude väljastamist 2013. aasta juulis.

Seda hakati tegema seetõttu, et lisaks kaubandusteenusele on tarbijate nõudlus sellise finantsteenuse järele kasvanud, mis võimaldaks osta selliseid pikemaajalist kasutust võimaldavaid kaupasid nagu näiteks kodumasinad. Lisaks väikelaenule on ETK grupil sarnasel eesmärgil võetud kasutusele ka maksekaart Säästukaart Pluss.

«ETK väikelaenu on võimalik taotleda maksimaalselt 5000 eurot ja kuni 60 kuuks,» räägib Andres Lember. Tema sõnul on see summa piisavalt suur, et katta tarbijate väiksem rahavajadus, kuid maksimaalne, mida ettevõtte saab ilma tagatiseta väljastada.

Kuigi ETK väikelaenu tingimused on üpris sarnased pankade poolt väljastatavate väikelaenudega, on selle intressimäär pankadega võrreldes valdavas osas väiksem või võrdne madalaima intressimääraga.

«Meil on väikelaenude intressimäär 15 kuni 25 protsenti – see oleneb nii summast, kliendist kui ka laenutingimustest,» sõnab Swedbanki eraisikute rahaasjade teabekeskuse juhataja Lee Maripuu.

Sarnaselt varieerub väikelaenu intress ka SEB pangas, kus hinnatase sõltub mitmest asjaolust ning võib klienditi erineda. «Võtame arvesse nii taotluse riskitaseme kui ka kliendile laienevad võimalikud soodustused, mis siis kokku kujundavad hinnataseme,» ütleb SEB panga kommunikatsioonijuht Evelin Allas.

Panga hinnakirja järgne väikelaenu intressimäär on 13 kuni 22 protsenti, kuigi koos soodustustega võib väikelaenu intressimäär olla ka minimaalselt 9 protsenti aastas. «Hinnakirjajärgsest hinnast teeb väikelaenu kliendile soodsamaks näiteks laenulepinguga koos sõlmitav laenukaitse kindlustus või kui kliendil on soodustust sisaldav SEB pakett,» märgib Allas.

ETK keti poodidest – A&O, Konsum ja Maksimarket – väikelaenu taotlemiseks küsib ettevõte tarbijalt vastavasisulist taotlust ning pangapoolset kinnitust viimase kuue kuu kontoväljavõttega. «Taotluse läbivaatamisel arvestame kliendi sissetulekuid ja finantskohustusi ning teeme kliendile neid aspekte arvestades personaalse pakkumise,» sõnab Andres Lember.

Ta rõhutab, et ETK väikelaen ei ole kindlasti kiirlaen. «Laenu saamiseks on oluline veenduda, et klient suudab ka laenusumma tagastada ja igakuine kohustus on kliendile jõukohane,» kostab ETK turundusdirektor.

Viimase pooleteise aastaga on ETK väikelaenu taolenud ligi 6000 inimest, keskmine laenusumma on olnud ligikaudu 1500 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles