Maksuameti uus süsteem ajab inimesed segadusse

Stinne Loo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sander Ilvest / Postimees

Maamaksu SMS-teade tekitab inimestes segadust, sest maksu tasumiseks tuleb nüüd internetis eraldi leping sõlmida. 

«Varem tuli paberarve postkasti, kus olid summad, kuupäevad ja panga rekvisiidid kirjas,» selgitas Postimehe lugeja ja lisas, et tänavune uus süsteem, kus maamaksuteade saadeti SMSiga on segadusttekitav ja ehmatab eeskätt vanemaid inimesi.

Lugeja sõnul sisaldas SMS sõnumit, et kliendile on maksu- ja tolliameti lehel teade. Seejärel panga kaudu maksu-ja tolliameti lehele minnes sai mees küll teada maksmiseks kuuluva summa, kuid endiselt puudusid tähtajad ja pangarekvisiidid. «Et seda summat nüüd lõpuks ära maksta, selleks tahtis maksu- ja tolliamet, et ma mingi lepingu sõlmiks eraldi nendega veel,» kirjeldas lugeja tulles tagasi mõtte juurde, et paberarve süsteem oli kõigile üheselt mõistetav ja lihtne.

«Ma ei saanudki seda muidu makstud, kui lõpuks sain telefoni kaudu löögile ja see arve saadeti mulle meilile. Tänu sellele sain maksta. Otse pole sealt mingit maksmisvõimalust,» rääkis klient.

Maksu- ja tolliameti maksude osakonna juhataja Evelyn Liivamägi selgitas, et sel aastal said lühisõnumi kõik need isikud, kel mullu tuli maamaksu teade veel paberil ja kes füüsilise isiku tuludeklaratsioonil esitasid oma mobiiltelefoni numbri. «Seega oli neil ka kehtiv e-maksuameti leping, mis eeldatavasti tähendab, et arvuti kasutamise võimalus on neil olemas,» lisas ta.

Liivamägi sõnul sooviti selle süsteemiga suunata inimesi aktiivsemalt e-kanaleid kasutama ja vähendada posti teel kirjade saatmise kulu. Lisaks keskkonnasäästule hoiab see tema sõnul kokku ka maksumaksja raha. «Mitmed vanemad inimesed on maamaksu teate samuti juba oma e-postile tellinud,» lisas ta.

Tema sõnul on e-maksuametisse sisenedes esilehel link maamaksuteadete juurde ning sellele klikkides on näha kõik isikule väljastatud maamaksuteated. «Maamaksu saab tasuda e-maksuametis mugavalt pangalingi kaudu ja ei pea minema eraldi panka maksekorraldust täitma nagu tuleks seda teha paberteate puhul,» märkis Liivamägi.

Sel aastal saadeti 74 protsenti maamaksuteadedest elektroonilisi kanaleid pidi, nendest 16 700 saatis maksuhaldur SMSiga.

«Riik sunnib seda oma e-riiki nii hirmsalt peale hetkel, eriti mis puudutab maksu ja tolliametit. Öeldakse, et esitage oma deklaratsioonid ühe klikiga nii-öelda, aga maamaksu maksmiseks pusid ennast haigeks,» rääkis lugeja. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles