Mõõtmistulemustest selgub Eesti parim 4G võrgu pakkuja

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tele2 esitles 4G häälkõne tehnoloogiat
Tele2 esitles 4G häälkõne tehnoloogiat Foto: Erik Prozes / Postimees

Tehnilise järelevalve amet mõõtis mobiilse interneti kiirust EMT, Elisa ja Tele2 võrkudes üle Eesti.

Mõõtmiste eesmärk oli saada ülevaade sideettevõtjate võimekusest pakkuda mobiilset internetiteenust  ja anda tarbijale objektiivset infot mobiilse interneti levialade ning andmesidekiiruste kohta.

Lisaks 114 fikseeritud mõõtepunktile sooritati mõõtmisi ka sõidu pealt umbes 5 kilomeetrise intervalliga ning saadi 500 täiendavat mõõtetulemust.

Suurima keskmise allalaadimiskiiruse fikseeritud mõõtekohtades saavutas EMT 46,1 Mbit/s, Elisa keskmine kiirus oli 28,9 Mbit/s ja Tele2-l 24,6 Mbit/s.

Üleslaadimise kiirused fikseeritud mõõtekohtades olid vastavalt EMT 23,2 Mbit/s, Elisa 15,5 Mbit/s, Tele2 10,1 Mbit/s. Sõidu ajal mõõdetud kiirused olid võrreldes seisu pealt mõõdetutega oodatavalt ca 25% aeglasemad, kuid siiski head.

Mõõtetulemustest ilmneb, et võrreldes 2014. aastaga on jõudsasti laienenud Tele2 4G LTE võrgu leviala – vastavate mõõtepunktide osakaal suurenes 20 protsendilt 75 protsendini. EMT ja Elisa tulemused kiiruse osas on samaväärsed võrreldes eelmise aastaga või mõnevõrra väiksemad.

Kiiruste mõningane langemine võib olla seletatav 4G LTE kasutajate arvu tõusuga, mis on lisanud võrgule koormust. Kogu mõõteteekonna jooksul oli EMT 539 punktist 4G LTE teenus 99 protsendis punktides, mis näitab võrgu väga head katteala. Ka Elisa tulemus 94 protsenti on väga hea. Tele2 4G võrk, mis mõõtmise hetkel oli 75 protsendis punktides kättesaadav, jätkab sel aastal kiiret laienemist ja järgmiseks aastaks peaks vahe ettevõtete vahel vähenema.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles