Kibekiire september aednikule puhkust ei luba

, Bauhofi turundusjuht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aednikul ei tule askeldustest puudu ka septembris. Pildil sügislilled.
Aednikul ei tule askeldustest puudu ka septembris. Pildil sügislilled. Foto: SCANPIX

September on aiapidajale veel üsnagi askeldusi täis sügiskuu, sest tegeleda tuleb nii istutuse, koristustööde kui ka talviste ettevalmistustega, kirjutab Bauhofi turundusspetsialist Jana Liivandi Postimehe lisalehes Kodu ja Kinnisvara.

Istuta viljapuid ja –põõsaid

Praegu on õige aeg istutada viljapuid ja marjapõõsaid, vaarikaid ja maasikaid, kuna sügisel on niiskem ja taimed jõuavad juurduda ning kevadel varakult kasvu alustada. Liigniiske ning savise mulla korral tasub istutustööd jätta siiski kevadesse.

Punase sõstra põõsad istutada 5 cm ja mustsõstra põõsad 10 cm sügavamale, kui need seni on kasvanud – nii õnnestub juurdumine väga hästi ning põõsastele kasvab juurde hulk uusi võrseid. Vaarikataimed istuta samale sügavusele, kui need varem kasvasid.

Paljasjuurseid lehtpuid ja põõsaid võiksid istutada alles siis, kui lehed kergesti lahti tulevad.

Lillesibulad mulda

Õige aeg on planeerida ka kaunist lillepeenart, sest lopsaka õitemere saab ette valmistada just sügisel. Pista mulda hüatsindid, kobarhüatsindid, krookused, liiliad, lumi- ja märtsikellukesed, nartsissid, siniliiliad, tulbid, püvi-, sügis- ja kirgaslilled, koerahambad, laugud, lumekupud ja õrnad ülased.

Kõige paremini kasvavad sibullilled päikeselisel kasvukohal, kus on vett hästi läbi laskev ja toitainete rikas muld. Kaeva muld läbi ja lisa kompostmulda ning väetist. Sõnnikut ei ole soovitav kasutada, sest see sibullilledele ei sobi.

Sibulate mulda poetamisel tasub jälgida, et õige istutussügavus on vähemalt sibula 3-4 kordne kõrgus. Sibulad soovitan maha panna istutuskorviga, sest need kaitsevad tülikate näriliste eest ning hiljem on sorte lihtsam eristada.

Aegajalt tuleks sibulate asukohta peenral vahetada, sest kui sibul jääb kauaks ühte kasvukohta, tarvitab see mullast ära vajalikud toitained ja muutuv väiksemaks.

Ühte kohta istuta kokku ligi 10-20 ühe sordi sibulat, et moodustuks kaunis lillemeri. Hoia pakendite sildid alles, et hiljem saaksid erinevaid sorte tuvastada.

Lisaks peenrasse istutamisele võid mõningaid madalamaid sibullilli poetada ka muru sisse. Väga hästi sobivad näiteks lume- ja märtsikellukesed, kobarhüatsindid, sillad, sügislilled, kirjud püvililled ja erinevad krookuste sordid.

Samuti on põõsa- ning puudealused suurepäraseks koduks varakevadel õitsevatele madalatele sibullilledele, näiteks krookused, lumikellukesed, märtsikellukesed, jaanihüatsindid, õrnad ülased, kobarhüatsindid, koerahambad, madalad laugud, nartsissid, sillas, linnupiimad, kirjud püvililled, kirgaslilled ja hispaania ebahüatsindid.

Tõrju aiast taimehaigused

Sooja ja niiske sügise korral levivad aias mitmed erinevad seenhaigused. Jälgi kindlasti oma aia seiskorda ning vajadusel pritsi taimi seenhaiguste kaitsevahenditega.

Varisenud haigustunnustega lehti, oksi ja vilju pole soovitatav komposteerida. Need on mõistlikum kas põletada või kaevata kasvukohast tunduvalt kaugemale maa sisse.

Hoolda muru

Enne püsivate külmade saabumist tuleks muru kindlasti niitest ja lehtedest puhtaks riisuda. Murutaimed talvituvad paremini, kui neid sügisel veidi kõrgemalt niita. Taimede ideaalne kõrgus on 5-7 cm.

Liiga kõrge taimestik ja maha jäetud muruniide võib hakata soodustama haiguste levikut, seetõttu võiks septembris muruniiduki seadistada kõrgema niitekõrguse peale ja jätkata niitmist vastavalt vajadusele.

Korista ja kaeva

Kaeva läbi need köögiviljapeenrad, kust saak on juba koristatud. Ühtlasi kaeva pinnasesse komposti, sõnnikut või muud väetist, sest nii valmistad pinnase kevadeks kõige paremini ette. Marjapõõsaste ja viljapuude alused rehitse mahakukkunud lehtedest puhtaks ning laota sinna mulda, komposti või sõnnikut.

Korista lillepeenrast õitsenud suvelilled ning istuta asemele lillesibulaid või näiteks eerikaid, krüsanteeme, kanarbikku ja väikesi okaspuuvorme.

Kasvuhoonest korja viimased rohelised tomatid ja vii siseruumidesse pimedasse kohta järelvalmima.

Korja sügisõunu

Kõige mõistlikum on korjata õunad puust otse puidus kastidesse ja viia hoiuruumi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles