Santa Maria potentsiaalselt ohtlikud maitseained levivad terves Euroopas

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Santa Maria tooted.
Santa Maria tooted. Foto: Karli Saul/SCANPIX

Santa Maria maitseainesegudes kasutatavatest paprikapulbritest leiti mandlijääke ning ettevaatusabinõuna kutsus firma Eestis mitu oma toodet tagasi. Kriis on aga laiem ning puudutab kümneid Euroopa edasimüüjaid ja miljoneid tarbijaid.

Näiteks Suurbritannia üks suuremaid supermarketeid Tesco teatas, et kutsub tagasi veel rohkem maitseainesegusid, kui algul juttu oli, kuna toodetes on tuvastamata päritolu mandliproteiini, kirjutab Independent.

Tegemist on esimese juhtumiga Suurbritannias, kui maitseainesegudest leitakse pähklijääke. Pähkliallergikutele võib tekkinud olukord olla koguni potentsiaalselt surmav.

Kui teade maitseainetest leitud keelatud koostisosa kohta levis ja eskaleerus, kutsusid toiduainete tööstuse valvekoerad Taanis, Rootsis ja Norras tagasi kolm tosinat erinevat toodet. Ka need tooted olid Santa Maria varustatud (tegemist on Rootsi ettevõttega, millel on ka Suurbritannias asuv filiaal).

Hobuseliha saagat Suurbritannias juhtinud professor Chris Elliot ütles pähklileiu kohta maitseainesegudes, et praegune situatsioon meenutab toonast, kui iga päev tuli lagedale aina uusi juhtumeid.

«Tundub, et meil on mingis mõttes tagasi nn horsegate. Tegemist on näitega, mis saab avalikuks, millele hakatakse aina sügavamalt otsa vaatama ning selgub, et seda esineb veel ja veel. Minu hinnang on, et olukord eskaleerub, kuni see jõuab enamikusse Euroopa riikidesse,» ütleb Elliot.

Santa Maria fajita, tikka masala, grilli-, kana-, steakhouse ja taco spice’i maitseainesegud on Suurbritannias järgmised tooted, millest esimesed neli on nn eelmise satsi tagasikutsutavad tooted ning kolmes leiti mandlijääke, mis oli mõeldud lisamiseks köömnetele.

Kuigi täpsed põhjused pole selged, miks mandlijääke toodetest leiti, usuvad eksperdid, et mis tahes pähklijäägid jõuavad toiduahelasse n-ö alumise astme tootjate seas, kes lisavad seda, et kogust kasvatada ja raha kokku hoida.

Tekkinud probleem on riskiks miljonitele Euroopas elavatele pähkliallergikutele. Pähkliallergia sümptomid võivad olenevalt patsiendist varieeruda aevastamisest ja  näo paistetusest kuni potentsiaalse surmani.

Eestis kutsuti tagasi Fajita maitseainesegu, Steakhouse &BBQ Spice Original 700 g, Tikka Masala Spice Mix 40g.

Santa Maria ega paprikapulbri tarnija ei käitle kumbki oma tootmisüksustes mandleid ega pähkleid. Santa Maria tegeleb tekkinud probleemi põhjuse väljaselgitamisega.

«Toote tagasikutsumine toimub sellises ulatuses seetõttu, et soovime garanteerida, et tarbijad, kes on mandlitele allergilised, ei tarbiks kogemata mandlijääke sisaldavat toodet,» teatas ettevõte möödunud nädalal. «Santa Maria vabandab ebamugavuste pärast, mida toodete tagasikutsumine tarbijatele põhjustab.»

Santa Maria palub Eestis toote asenduseks pöörduda ettevõtte poole telefonil 665 2000.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles