Video: veel üks põhjus, miks tasub karastusjookidest loobuda

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karastusjooke ostes tasub visata silm peale ka selle koostisosadele.
Karastusjooke ostes tasub visata silm peale ka selle koostisosadele. Foto: SCANPIX

Lisaks sellele, et liigne karastusjookide tarbimine suurendab päevast suhkrukogust ja mõjub halvasti kehakaalule, võivad nad sisaldada muuhulgas ka ainet, mille tarbimise tõttu kasvab ka vähki haigestumise risk.

Hiljutine Consumer Reports uuring tõi välja, et osad karastusjoogid sisaldavad liiga suures koguses sellist vähki tekitavat ainet nagu 4-metüülimidasooli, vahendab ameeriklaste tarbijaportaal. Ainet kasutatakse näiteks koolajookide tegemisel selleks, et anda sellele iseloomulikku karamellpruuni tooni.

Kui Consumer Reports uuring põhines paljuski ameeriklaste igapäevaste koolajookide tarbimisel, tasub uuringu tulemustele tähelepanu pöörata igaühel, kes igapäevaselt koolat suuremas koguses joob.

USA tarbijaportaal testis koos Johns Hopkinsi ülikooli Bloombergi rahvatervise kooliga 110 erinevat liiki koolat ja karastusjooke, mida müüakse Californias ja New York’i piirkonnas. Keskmine 4-metüülmidasooli hulk neist varieerus 3,4 kuni 352,5 mikrogrammi vahel ühe purgi – ehk 330 milliliitri – kohta.

Consumer Reports toob välja, et üle poole ameeriklastest vanuses 6 kuni 64 aastat joob igapäevaselt nii palju koolajooke, et 4-metüülimidasooli hulk selles tõstab oluliselt nende vähki haigestumise riski. Keskmiselt joovad need ameeriklased 2,5 purki karastusjooke päevas.

Lisaks tõid uuringu läbiviijad välja, et kolmandik väikestest ameeriklastest vanuses 3 kuni 5 aastat tarbib samuti kaks kuni kolm purki karastusjooke päevas. Kõige suuremad karastusjookide tarbijad on 16- kuni 44-aastased, kes joovad kolm purki karastusjooke päevas. Sellises koguses karastusjookide tarbimine võib Consumer Reportsi uurijate sõnul suurendada vähki haigestunute arvu järgmise 70 aasta jooksul kuni 5000 inimese võrra.

Kuigi USA-s ei ole kehtestatud riiklikuid piiranguid selle kohta, kui suur on aine soovituslik sisaldus koolajookides, on Californias kehtestatud nõue, et nende pakenditel peab olema hoiatus, et üle 29 mikrogrammi 4-metüülmidasooli tarbimine päevas tõstab inimese vähki haigestumise riski.

Sealse toidu- ja ravimiameti sõnul moodustab karamellivärvi karastusjookide tarbimine üksnes 25 protsenti 4-metüülmidasooli hulgast, mida üle kaheaastased ameeriklased tarbivad. Kuigi karastusjoogid sisaldavad seda ainet kõige enam, võib seda leida ka erinevates küpsetistes, tumedates soja- ja grillikastmetes, pannkookide siirupis ja suppides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles