Euroopa Keskpank tutvustas uut 20-eurost

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Euroopa Keskpank avalikustas täna Frankfurdis uue 20-eurose pangatähe kujunduse. Uus rahatäht lastakse ringlusse tänavu sügisel.

Teise seeria 20-eurose hologrammil paiknev portreeaken on pangatähtede tootmise tehnoloogias uuendus, teatas keskpank. Pangatähte vastu valgust vaadates muutub aken läbipaistvaks ja sellesse ilmub Europe portree, mis on nähtav pangatähe mõlemal küljel. Nii nagu uuel 5- ja 10-eurosel, on ka uuel 20-eurosel pangatähel smaragdroheline number ning vesimärgil on näha Europe portree.

EKP presidendi Mario Draghi sõnul on portreeaken pangatähtede tootmise tehnoloogia seisukohalt oluline uuendus. See on eurosüsteemi koostöö tulemus, et kaitsta europangatähti võltsimise eest. Ühtlasi suurendab see 338 miljoni euroala kodaniku usaldust europangatähtede vastu.

20-eurone on europangatähtedest üks enim kasutatud nimiväärtusi. Seda levitatakse ulatuslikult pangaautomaatide kaudu, aktsepteeritakse pileti- ja müügiautomaatides ning selle ehtsust kontrollivad sageli jaemüüjad oma müügipunktides.

Uus 20-eurone on teise seeria kolmas pangatäht. Teine seeria asendab järk-järgult europangatähtede esimese seeria, mis lasti ringlusse 2002. aastal. Teise seeria 5-eurone pangatäht võeti kasutusele 2013. aasta mais ja 10-eurone 2014. aasta septembris. Täna avalikustatud uuele 20-eurosele järgnevad aja jooksul teise seeria 50-, 100-, 200- ja 500-eurone pangatäht.

Uus rahatäht lastakse ringlusse 25. novembril. Seega jääb sularahakäitluses kasutatavate seadmete tootjatele, sularahakäitlejatele ja teistele asjaosalistele aega üheksa kuud, et valmistuda uue rahatähe kasutuselevõtuks.

Et aidata sularahatöötluses kasutatavate seadmete tootjail ja teistel asjaosalistel valmistuda uue 20-eurose pangatähe kasutuselevõtuks, on EKP ja eurosüsteemi riikide keskpangad avaldanud neile uute pangatähtede kohta teavet ja teinud need neile enne ringlusse laskmist testimise eesmärgil kättesaadavaks. 

Nii nagu 2013. aastal uue 10-eurose kasutuselevõtu tarbeks algatatud partnerlusprogrammis, milles osales enam kui 300 partnerit kogu Euroopas, pakutakse seegi kord partnerlusprogrammi raames lisateavet, mis aitab tagada, et pangatähtede käitlemise seadmed on kogu euroalal õigel ajal valmis uue pangatähe kasutuselevõtuks 25. novembril 2015.

Europangatähtede koguväärtus on 1000 miljardit eurot, neid kasutab 338 miljonit inimest 19 riigis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles