Video: uuel 20-eurosel on maailmas ainulaadsed turvaelemendid

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti Pank tutvustas täna ajakirjanikele uut 20-eurost pangatähte, mis on kolmas verstapost vahetamaks välja kõik käibelolevad euronominaalid.

«Kõige suuremad erinevused uue ja esimese seeria pangatähe vahel on koloriidis. Uus pangatäht on natuke pastelsem, aga samas säravam. Kasutusel on mitu erinevat selgemat värvitooni. Kujunduse ideoloogia on aga sama – gootiajastu aknad ja pangatähe pöördel sama ajastu sild,» selgitas Eesti Panga sularaha- ja taristuosakonna juhataja Rait Roosve.

Turvaelemendid avalduvad uuel rahatähel nii visuaalsel vaatlusel kui ka paberit katsudes, kompides. «Number «20» on uuel pangatähel hästi kirgas roheline, mille helenduv osa vastu valgust liigutades muutub. Kui vana ja uut rahatähte kompida, on tuntavad selged erisused – uus on tugevam, tihedam ning selle serval on näpu all tuntavad diagonaaljoonekesed, mis võimaldavad ka pimedas või hämara valgusega ruumis hinnata, kas tegemist on autentse pangatähega või mitte,» selgitas Roosve.

Kuna 20-eurone pangatäht on euroala üks võltsitumaid väärtusi, on sellel rakendatud selliseid turvaelemente, mida pole seni ühelgi maailma valuutal veel kasutatud. «Rahatähel paikneb hologrammriba, mille ülemises kolmandikus asub portreeaken. Erinevalt tavahologrammist on see läbinähtav mõlemalt poolt. Selle elemendi juures on kombineeritud läbivaate elementi hologrammiga, mida senini maailmas kasutatud pole,» ütleb Roosve ning avaldab lootust, et just see muudab uue rahatähe ka võltsimiskindlaks.

«Mis seal salata – 20-eurone on pidevalt olnud kasvuteel võltsingute osas ja isegi teatud kohtades ja riikides on ta lükanud teisele kohale seni kõige rohkem võltsitud 50-eurose. Sellest elemendist loodame väga palju,» märkis ta.

Järgmine nimiväärtus – 50-eurone – saab uue kujunduse juba tuleval aastal. Roosve sõnul on uue seeria ringlusesse laskmisel järgitud seni reeglit, et iga uue pangatähe turule tulekul oleks aasta vahet.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles