Lapse dilemma rahamängus: kas osta uus teler või valida remont

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Internetimäng «Rahamaa» 
annab nii 8-aastasele Karmo Viherpuule kui ka 
temast aasta-paar vanematele või noorematele lastele 
põhiteadmised ja arusaamise rahaasjadest.
Internetimäng «Rahamaa» annab nii 8-aastasele Karmo Viherpuule kui ka temast aasta-paar vanematele või noorematele lastele põhiteadmised ja arusaamise rahaasjadest. Foto: Artur Sadovski

5–9-aastastele loodud virtuaalkeskkonnas rahamaa.ee on ühitatud mäng ja õppimine – seal saavad just pisemad õppida asjade väärtust tundma, raha koguma ja selle kasutamist planeerima.

8-aastane Karmo Viherpuu on just selline poiss, kelle jaoks on mõeldud mängu raskem osa ehk peremäng, kus on võimalik luua oma virtuaalne perekond ja siis koostada mänguaasta jooksul selle pere eelarvet.

Karmo rääkis, et mängus tuli ette ka keerulisi olukordi.
«Kui näiteks teler läks katki. Ma ei tahtnud väga raha raisata ja siis ma ei teadnud, mida valida,» rääkis ta.

Poiss valis lõpuks teleri remondi, kuna tema meelest polnud uut mõtet osta.
Karmo ema Carmen Viherpuu leidis, et selline mäng on kindlasti hariv sellel tasandil, kus laps saab ise pere rahakasutuse olukordi suunata ja nende üle mõtiskleda.

«Kui tekkis hädaolukord või kui oli vaja otsuseid langetada – kui televiisor näiteks katki läks –, siis ta seal otsustas ise või vaatas meie poole. Oli näha, et mõte töötab ja ei olnud nii, et ah, panen mingi suvalise,» kirjeldas naine.

Karmol läks mängupere rahaasjade planeerimisel suhteliselt hästi, suvel oli võimalik pea kõikidesse kohtadesse reisida ning mänguaasta lõpuks oli raha samuti korralikult üle jäänud. Carmeni sõnul oli mäng õpetlik – mängus oli ka selliseid küsimusi, mida sai koos terve perega nuputatud.

«Iseenesest reaalses elus ta praegu selliseid otsuseid langetama ei pea ja ta ei mõtlegi selle peale,» lisas naine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles