Norra lennupiloodid ähvardavad esimese sealse liinilendurite streigiga

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norwegian Air'i Skandinaavia piloodid ei ole nõus ettevõtte eelarvekärbete plaanidega.
Norwegian Air'i Skandinaavia piloodid ei ole nõus ettevõtte eelarvekärbete plaanidega. Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Kuigi Norra lennureisijate arv ületas möödunud aastal kõiki seniseid rekordeid, plaanivad oma palgatläbirääkimites pettunud sealsed Norwegian Air'i lennupiloodid korraldada homme esimese üleriikliku streigi.

Kuskil 70 Norwegian Air lennupilooti on lubanud homme korraldada Norras esimese lennupilootide streigi, kui lennufirma ei tule neile vastu viimased kolm kuud kestnud palga- ja pensioniläbirääkimistes, vahendab The Local.

Norwegian Air’i pilootide ametiühingu juhi Halvor Vatnari sõnul ei usu lennufirma piloodid enam, et ettevõtte tegevjuht Bjørn Kjos oleks valmis arutluse all olevates küsimustes kompromissidele minema. Tema sõnul tahab ettevõte kaotada ära kõik Skandinaavia pilootidele seni antud privileegid selleks, et saaks rahvusvahelises konkurentsis püsida.

«Peamine argument on olnud see, et Norra, Rootsi ja Taani pilootide palgakulud on liiga kõrged,» rääkis Vatnar. Tema sõnul tahab nende tööandja seni töölepingu alusel töötanud piloodid välja vahetada lühiajaliste lepingu alusel töötavate pilootidega.

Lisaks sellele käis lennufirma kolm kuud tagasi välja ideed, mis külmutavad sealsete lennupilootide palgatõusu, kehtestavad neile senisest pikema tööaja. Kui piloodid ei nõustu nende tingimustega, lubas ettevõte Vatnari sõnul lasta lahti 200 pilooti.

Norwegian Air’i pressiesindaja Lasse Sandakerveien-Nielsen sõnul ei ole väitel, nagu sooviks ettevõte loobuda töölepingu alusel töötavatest pilootidest, alust. «Vastupidi, Norwegian tahab hoida alles kõik Skandinaavia päritolu suurte kogemustega ja asjatundlikud piloodid,» märkis ta.

Muuhulgas tõi ta välja, et ümberkorralduste peamine põhjus seisneb selles, et lennufirma kannatas 2014. aastal 1,6 miljardi norra krooni – ehk 183 804 523 euro – suurust kahjumit, mistõttu ei ole sellise tendentsi jätkudes varsti nende pilootidel lubatud määral tööd nii või teisiti.

Rootsi lennupilootide ühing on lubanud sarnaselt norrakatega streikima hakata, kui Norwegian Air oma tänastele Norra töötajatele vastu ei tule. Rootsi pilootide planeeritud streigipäev on 4. märts.

Aftenposteni andmetel ulatus lennureisijate arv Norras senise rekordini. Riik teenindas mullu üle 50 miljoni lennureisija. See arv on kasvanud 2009. aastaga võrreldes 10 miljoni võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles