Vaata, millist multikat eelistavad Eesti kiisud

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Terve hulk kasse armastab telerit vaadata.
Terve hulk kasse armastab telerit vaadata. Foto: SCANPIX

Mõni kass koputab aknale, kui tahab tuppa saada, teine reageerib ainult kindlale vilele, kuid terve hulk armastab telerit vaadata ja seal toimuvale nii aktiivselt kaasa elada, et unustavad enda ümber kõik muu.

Postimehe tarbijatoimetuse üleskutse peale jagada oma lemmikloomade veidrusi vastas ligi 70 inimest. Kõige enam oli lugusid kasside veidrustest. Nende kõrval oli peotäis pajatusi koertest, üks lugu hamstrist ja üks ka viirpapagoidest.

«Meie peres on olnud juba mitu põlvkonda punaseid ehk oranže kasse,» räägib üks kassiomanik. Hetkel on neil kaks sellist kassi, kellel on kujunenud komme akna kaudu nii tuppa kui tagasi välja küsida. «Kui Smurf on öösel väljas olnud, siis tervitab ta hommikul seal vaikse koputamisega, et aeg oleks üles ärgata ja teda tuppa lasta – ise piilub ühe ruudu tagant ja teise ruudu tagant,» kirjeldab lugeja. Kuigi peres on ka teisi kasse, liiguvad nemad siiski ukse kaudu.

«Meil käib kass lindude söögimajas magamas – just nimelt magamas, mitte kavalalt jahti pidamas, nagu võiks arvata,» jutustab teine kassiomanik. Kas ei pidavat teist nägugi tegema, kui mõni «hulljulge suitsiidsete kalduvustega tihane» sinna uudistama läheb. «Heal juhul teeb ühe silma korraks lahti ja siis põõnab edasi,» räägib lugeja.

«Meie kassile meeldib, kui teda vilistades õues sööma kutsutakse,» jagab üks lugeja. Kassi nimepidi hüüdmine liikuma ei pan, küll aga üks kindel viisijupp. «Kui siis vilistada, jookseb ta nagu tuulispask ligi ja toit peab kohe pingil valmis olema, muidu on pettumus suur,» märgib tema omanik.

Mõne lemmik üllatab aga mitmete annetega. «Meie kass on lausa multitalent – ta joob kraanist, avab uksi, toob mänguasju tagasi, kui viskad, varastab sokke ja särke ning on kohutavalt musikaalne,» kostab tema omanik. Kass aga tavalisele kiisutamisele ei reageeri, vaid üksnes käsklusele «Tule siia!».

Seda, et kassidele meeldib muusika, toovad teisedki lugejad välja. «Meie kaks kassi on suured muusikasõbrad, erriti meeldib kuulata telefonihelinaid – poevad kaissu, sõkuvad, nurruvad ja laulavad kaasa,» räägib üks kassiomanik. Samas ütleb teine, et tema lemmikut häirib üks konkreetne laul niivõrd, et selle kuulamise peale hakkab ta telefoni närima.

Üks populaarseim tegevus, mida eestlaste kassid armastavad, on aga teleri vaatamine. «Televiisorist vaatas meeleldi iluuisutamist. Suusatamine kõlbas ka, siis ronis teleka peale ja üritas suusatajaid käpaga tagant sudida,» räägib üks lugeja oma lemmiku teleriharjumustest. Teisel kassiomanikul, kellel on kaks kassi, armastavad mõlemad lemmikud vaadata ETV loodussaateid. «Eriti kui lindude tegevust saab jälgida – isegi on proovinud käpaga ekraanil lindu katsuda,» sõnab lugeja.

Terve hulk lugejaid toob välja, et nende kassid vaatavad väga hea meelega Minuscule multifilmi. «Kui multikas algab, jääb mistahes muu tegevus pooleli, olgu see kas või magamine, ja koht ekraani ees on reserveeritud kuni lõputiitriteni,» tõdeb üks lugeja.

Lisaks on eestlaste kasside hulgas üpris populaarne juhtmete ja lillede närimine. Juhtmete närimise harjumus on nii mõnegi kassiomaniku rahakotti kergendanud. ««Rõõm» on eriti suur siis, kui ohvriks langeb mõne vanema seadme juhe, mida enam poest ei leia. Isegi kõik meil elanud rotid – kokku 10 – pole nii palju juhtmeid närinud, kui see hulluke kass,» kirjeldab lugeja.

«Ühel on kombeks jooksu pealt taimi «murda» – ta isegi ei peatu selleks, kõik toimub möödaminnes,» räägib teine lugeja oma lemmiku taimede hävitamise kalduvusest. Kassid on üks-null teinud veel ka valgetele nelkidele ja tervele kimbule tulpidele. «Nüüd kõik tuttavad teavad juba, et lilli mulle tuua pole mõtet,» märgib kolmas lugeja.

Muuhulgas meeldib Eesti kassidele veel väga sagedasti süüa selliseid asju, mida kassidelt ei oota. Siia kuuluvad näiteks piparkoogid, vastlakuklite sai, kapsasalat, ketšup, värske kurk, friikartulid, kartulikrõpsud, sidrunitäidisega rohelised oliivid, näkileib, rosinakohupiim, ploomijogurt, sidrun, melon, Kasekese komm, tomatimahl ja vinnutatud soolakala.

«Minu kunagine must kõuts jumaldas sooje pakse hapukapsaid – sõi neid suure taldrikutäie korraga ja nurus lisa, aga ma rohkem ei julgenud anda,» rääkis üks kassiomanik. Teine nõrkus oli kassil veel olnud pannkook maasikamoosiga. «Teised moosid ei kõlvanud ja ilma moosita pannkook oli tema jaoks solvamine,» lisas lugeja.

Ootamatuid söögiharjumusi toovad välja ka koeraomanikud. «Meil oli kunagi koer, kes sõi kasvavate hernetaimede küljest herneid,» toob üks lugeja välja. Viis, kuidas koer seda tegi, oli samamoodi ebatavaline. «Hammustas hambaga kauna lahti, tõmbas herned suhu ja tühi kaun jäi põõsa külge rippu,» kirjeldas tema omanik.

Hernete söömist toob välja ka üks lugeja, kellel on kodus taksikoer. Sellele meeldivad veel teisedki juur- ja puuviljad – porgandid, vaarikad ja tikrid. «Meil pole aias kunagi puu otsast allakukkunud õunu, kuigi on viis õunapuud,» kirjeldab ka üks Šoti terjeri omanik.

Üks puudel aga on maias kartulite peale. «Koorisin kartuli ära ja viitsimata koerale neid sööta, lõikasin seibid köögilaua äärele ritta, kust ta siis ise need ilusasti kahel jalal seistes kätte õngitses ja nahka pani,» sõnab tema omanik.

Lisaks toovad koerteomanikud välja, et nende lemmikute ebatavaliste söögieelistuste hulka kuuluvad veel maasikad, marineeritud kurgid, mandariinid, kartulisalat, šokolaad, jogurt, pähklid ja banaan.

Toit mõjub ergutavalt ka viirpapagoidele. «Meie kaks viirpapagoid on meie kodus olemise ajal lahtiselt,» ütleb lindude omanik. Nende puur asub avatud köögi ees. «Kui keegi seal või puuri lähedal ükskõik mida sööma hakkab, hakkab vähemalt üks neist sööjat pikeerima – ta soovib ka palakest saada,» märgib linnusõber.

Lugusid sellest, et kassid ja koerad saavad sõbralikult koos elada, toovad mitu lugejat välja. «Kassil on mäng, et ta ootab nurga taga ja kui koer mööda läheb, siis kargab koerale selga – nii nad siis traavivad ringi koeral ratsanik seljas,» räägib üks lugeja.

Kuigi koer võib tüdinedes püüda kassi endalt lahti raputada, see teda ei aita. «Mäng saab läbi alles siis, kui koer end külili viskab ja keeldub edasi liikumast – siis heidab ka kass koera peale magama,» jutustab lugeja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles