Asjatundja soovitab, milliseid roosisorte koduaeda istutada

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roosid.
Roosid. Foto: Urmas Luik

Põltsamaa Roosiaia perenaine Annela Orasi soovitab uusi sorte, mida tasuks peatselt saabuval aiandushooajal roosipeenart rajama hakates oma koduaeda istutada.

«Tihti võib kuulda, et aiaomanikele roosid väga meeldivad, aga oma aeda ei julgeta neid soetada, kuna rooside kasvatamine olevat keeruline, erilisi teadmisi ja oskusi nõudev kunst,» rääkis Orasi, vahendab väljaanne Kuulutaja.

Naine julgustas roose kasvatama ja lisas, et kui teha selgeks põhitõed, pole selles midagi keerulist. «Istikud on kallid, selleks ongi vaja juba talvel eeltööd teha, milliseid sorte aeda valida,» ütles ta ning lisas, et üheks võimaluseks on muidugi internet ja kataloogid.

Moodsad roosid jagunevad pargiroosideks, põõsas- ja peenraroosideks, roni- ja väänroosideks, pinnakatte- ja miniroosideks.

«Pargiroosid, mida ka kibuvitsadeks kutsutakse, on vähenõudlikud,» kõneles roosiaia perenaine. «Väga vanu sorte võib kohata kiriku- ja lossiaedades. Näiteks «Tuscany» pärineb aastast 1700. Uus sort on õrnroosade õitega «Tarja Halonen», Soome presidendi nimeline roos.»

Põõsasroosid kasvavad meetrikõrguseks ja enamik on korduvõitsejad. Nende hulka kuulub ka nn Renessance’i sari: «Alexandra», «Amalia», «Clair», «Helena» ja «Sofia Renessance».

«Ja muidugi kuulsa aretaja David Austini inglise roosid,» jätkas Orasi, kes tõstis esile roosat värvi «Christopher Marlowe», oranži «Lady Emma Hamiltoni» ja mustjaspunase «Munsteed Woodi».

Peenraroose tutvustades rääkis Orasi, et 2014. aasta lemmiksordiks valiti tulipunaste õitega «Love Story». Rooside roosiks nimetas ta sordi «Gloria Dei» – kollaste, roosaka varjundiga suurte õitega jumaliku roosi, mis aretati 1939. aastal ja registreeriti alles peale sõda.

Kuulsate kunstnike nimedega kirjud roosid on nõndanimetatud käsitsi maalitud roosid. Valge-puna-lilla-roosakirju «Edgar Degas» või «Henri Matisse» meenutavad mitmevärvilisi pintslilööke.

Orasi sõnul küsitakse järjest rohkem, et roos lõhnaks. Ta tõi näiteks tugevalt lõhnavaid sorte nagu lillat värvi «Heidi Klumi» või parfüümiroosid «Parfume de Grasse» ja «Fragant Alizee».

Pinnakatte- ja minirooside uuematest sortidest rääkides tõstis Annela Orasi esile oranživärvilise «Coco» ja «Baby Fay Raxi», mida koduaeda istutada võiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles