Halb uudis kohvijoojatele

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohvijoomine võtab maailmas võimust.
Kohvijoomine võtab maailmas võimust. Foto: SCANPIX

Ekspertide sõnul hakkab kohvi hind lähiaastatel  tõusma, sest selle joomise harjumus levib riikidesse, kus see seni puudus.

Rahvusvahelise kohviorganisatsiooni andmetel kasvab kohvi nõudlus aastaks 2020 viiendiku võrra, kirjutab Wall Street Journal.

«Nõudlus kasvab, kuna India. Hiina ja Ladina-Ameerika läänestuvad,» rääkis rahvusvahelise kohvitootjate liidu juht Roberio Silva.

Eelmisel nädalal Nairobis toimunud konverentsil ennustas Silva, et kohvinõudlus kasvab 141,6  miljonilt kohvioa kotilt aastaks 2020 175,8 miljoni kotini. Kotitäis kohviube kaalub u 60 kilogrammi. Viide suurele hinnatõusule tuleb ajal, mil kohvihinnad on niigi mullu Brasiiliat tabanud suure põua tõttu märgatavalt tõusnud. Brasiilia on maailma suurim kohvitootja.

Tänavu on oodata kohvitoodangu langust 146,7 miljonilt kotilt 141 miljonini ja seda suuresti Brasiilia põua ning Kesk-Ameerika istandusi tabanud taimehaiguse tõttu. «Maailm ei saa lubada enam vaatamist ainult Brasiilia poole,» rääkis Silva.

Ilmastikumured tekitavad Brasiilia saagi osas ebakindlust. «Brasiilia kannatab uue põua käes, mis seekord on tabanud robustat kasvatavaid piirkondi,» rääkis Silva. Robusta sort on odavam ja mõrum kui Arabica, Brasiilias kasvatatakse mõlemat sorti. USA konsultatsiooni firma J. Ganes Consulting LLC juhi Judith Ganes Chase sõnul ei piisa Vietnami, India ja Indoneesia saagist kohvituru stabiliseerimiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles