Kuidas avatud kontoris ellu jääda

Stinne Loo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Avatud kontorite teke on lahendanud küll mitmed kommunikatsiooniprobleemid, kuid tekitanud uusi muresid töötajate igapäevaelus. 

Juba palju aastaid on kontoriruumide arengu standardiks olnud avatud ruum. Kuigi esialgu oli see mõeldud kolleegide omavahelise suhtluse parandamiseks ja informatsiooni liikumise kiirendamiseks, süüdistatakse avatud kontorit tänapäeval ka stressi ja tööväsimuse tekitamises, kirjutab Prantsuse veebiväljaanne Journal Du Net.

Seega toob veebiajakiri välja mõned nõuanded, kuidas elu kontoris paremaks muuta. 

Kõik helid vaiksemaks

Kõige tähtsam on kontoris vähendada müra, sest see segab kõige rohkem töö tegemist ja seda seostatakse kõige enam ka nn tööstressi tekkega.

Kontoris olles on soovitatav panna mobiiltelefonid hääletuks või vibreerivale režiimile. Samuti tuleks välja lülitada ka igasugused meeldetuletuste, emailide ja vestluste helid.

Ühtlasi tekitavad kõik inimesed töötades erinevat müra: helistades, ühest kontori otsast teise kõndides ja arvutil trükkides. Seega on soovitatav kontrollida telefoniga rääkides oma hääletooni ja tugevust ning vajadusel teha kõnesid eraldi ruumis. Samuti tuleks vältida kontskingadel mööda kontorit edasi-tagasi kõndimist ja pikkade (kunst)küüntega klaviatuuril trükkimist. Viimast heli võimendavad ka käevõrud ja –ketid ning sõrmused.

Mõnel inimesel on kombeks ka töö ajal vilistada, ümiseda, muusikat või raadiot kuulata. Loomulikult tuleks üritada seda vältida ning muusika kuulamiseks kasutada kõrvaklappe.

Õige valgustus

Hästivalgustatud kontor aitab eemal hoida väsimust. Mida rohkem on kontoris loomulikku valgust, seda avaramana tundub kontor ja seda parem on ka tööd teha. Lisaks peaks olema igal laual ka laualamp.

Lõunapaus

Kiiretel aegadel on paljudel saanud harjumuseks süüa oma kontori laua taga. Toidu lõhn ja söömishelid võivad aga segada teisi töötajaid ja seega on parem siiski einestada kontorist väljas või selleks ettenähtud ruumis. Paremate töösuhete loomiseks on aeg-ajalt hea teha ka kollektiivlõunaid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles