Ostjate tormijooksud ja rüselused toimusid ka 50 aastat tagasi

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
50 aastat tagasi oli Osturalli moodi tunglemine üsna igapäevane.
50 aastat tagasi oli Osturalli moodi tunglemine üsna igapäevane. Foto: SCANPIX

Suhkru, kingade ja telerite odavmüükidel tekkinud ostjate rüselused on viimasel ajal saanud palju avalikkuse tähelepanu, Kaubamaja juubeliraamatust selgub aga, et tegemist pole sugugi uue nähtusega – ostjate tormijooksuga tuli kauplustel hakkama saada ka poolsada aastat tagasi.

Raamatust saab teada, et juba Kaubamaja avamisel 1960. aasta juulis seisid kaupluse töötajad silmitsi hirmutava rahvamassiga. Avamispäeva hommikuks rüseles ukse taga tuhandeid inimesi ja turvalisuse eesmärgil otsustati avamine lausa edasi lükata.

Uksed avati salaja alles järgmise päeva varahommikul, kuid keda siis ei olnud, olid külastajad. Mõni päev hiljem, kui jutud ennenägematust Kaubamajast liikvele läksid, ei suutnud kassasahtlid enam raha mahutada ning seda hakati koguma juba kingakarpidesse.

Tallinna Kaubamaja turundusspetsialist Lenno Vaitovski kommenteeris, et vanemale põlvkonnale meenuvadki Kaubamajaga seoses eelkõige meeletud järjekorrad ja hommikused tormijooksud, millest täna annavad mõningast aimu Osturallid. Tol ajal olid need täiesti igapäevased.

«Mitmed tuntud inimesed, nagu Anne Veesaar, Kaja Tuisk ja Anne Metsis jutustavad raamatus oma loo ajast, kui valitses moekaupade defitsiit ning millist vaeva pidi siis oma unistuste mantli või saapapaari hankimiseks nägema,» ütles Vaitovski

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles