Elektriseadmed tuleb aina sagedamini välja vahetada

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Telerid.
Telerid. Foto: TOOMAS HUIK/PM

Saksa keskkonnaameti tellitud uurimistööst selgus, et rikke tõttu väljavahetamist vajavate elektroonikaseadmete hulk on kasvanud.

Uurimistööst selgus, et elektroonikaseadmeid asendatakse uute vastu ühe tihedamini, kirjutab ERRi teadusportaal Novaator. Peamine põhjus on küll uuemate mudelite eelistamine, kuid ka rikke tõttu väljavahetamist vajavate elektroonikaseadmete hulk on kasvanud kaheksa aastaga kaks korda.  

Küsimust uurinud töörühmal ei õnnestunud siduda tõrkuvate seadmete osakaalu kasvu konkreetsete ettevõtetega. Küll pidid nad aga nentima, et tehnilise rikke tõttu asendatud seadmete hulk kasvas 2012. aastal võrreldes kaheksa aastat varasema perioodiga 3,5 protsendilt 8,3 protsendini. Suuremate köögimasinate puhul oli kasv veelgi märgatavam. Kui 2004. aastal vajas kuni viis aastat pärast müümist ilmnenud rikke tõttu väljavahetamist seitse protsenti köögimasinatest, siis 2013. aastaks oli see tõusnud 13 protsendini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles