Ränk õnnetus ostukeskuses: kärult maha kukkunud laps sai koljuluumurru

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mustika keskus. Ränk õnnetus juhtus sellest liftist väljudes.
Mustika keskus. Ränk õnnetus juhtus sellest liftist väljudes. Foto: Mihkel Maripuu

Möödunud nädala reedel juhtus Tallinnas Mustamäel Mustika kaubanduskeskuses ränk õnnetus väikelapsega, kes kukkus ostukärult maha ja sai koljuluumurru.

EfTEN Capitali kaubanduspindade ärijuht Toomas Õun ütles Postimehele, et on näinud juhtunust ehmatavat turvavideot. «Videot näinuna saan kommenteerida nii palju, et laps oli turvatoolis ja turvatool oli asetatud kuidagi risti Prisma ostukäru peale,» ütles Õun.

Prisma ostukäru.
Prisma ostukäru. Foto: Sille Annuk

Tema sõnul juhtus õnnetus sel hetkel, kui vanemad käruga liftist väljusid. «Liftist välja keerates libises turvatool käru pealt maha, laps lendas turvatoolist välja otse põrandale. Ema võttis ta sülle ja hakkas lohutama,» kirjeldas Õun, kellele pole teada, kui õnnetult laps kukkus. Samuti ei ole perekond tema sõnul keskusega ühendust võtnud.

Videost märkas ta, et laps ei olnud turvatooli kinnitatud. Samuti toonitas Õun, et kogu situatsioon oli ohtlik. «Ostukärud ei ole mõeldud turvatooli sellisel kujul kasutamiseks. On olemas spetsiaalsed ostukärud turvahällidega, millel on rihmad. Loomulikult, kui turvatool on lihtsalt niisama käru peal, siis ei saagi see seal püsida,» lisas ta.

Juhtunust kuulis ta alles selle nädala neljapäeva hommikul. «Praegu uurime, mis täpsemalt juhtus ning loodame, et see selgub lähiajal,» märkis ta.

Õun lisas, et tema teada pole Mustika keskuses midagi taolist juhtunud. Küll on korduvalt näha olnud, kuidas vanemad ei kasuta ostukeskuses olevaid turvahälliga ostukärusid, vaid asetavad oma väikesed lapsed turvahälliga tavalise ostukäru peale.

Vahepeal lisati lifti ustele silt, mis keelas sinna käruga sisenemise. Täna võeti need aga külastajate pahameele tõttu maha. «Me ei saa ja ka ei taha tegelikult keelata ostukärudega lifti minekut. Külastajad peavad lihtsalt jälgima, et nende lapsed oleksid kärus selleks ettenähtud kohtadel,» märkis Õun.

Mustika keskuses juhtunud õnnetuse järel toimetati väikelaps Tallinna lastehaiglasse. Lastehaigla kommunikatsioonijuht Tiina Eier kinnitas Postimehele, et laps sai koljuluumurru. Praegu viibib ta juba kodusel ravil.

Ehkki ostukärust kukkumise ohule on korduvalt tähelepanu pööratud nii poodides kui meedias, kipuvad vanemad endiselt oma lapsi ohtu seadma. Kaupluste siseraadiotes on kõlanud teavitused ning üles on pandud plakateid, mis kõik tuletavad vanematele meelde, kuidas oma võsukest ostukärusse õigesti panna.

Ikka ja jälle on lapsevanemaid kärusid õigesti kasutama manitsenud näiteks Selver. «Kui meie müüjad saalis näevad, et laps on ohtlikult kärru paigutatud, lähevad nad juurde ja hoiatavad lapsevanemat,» rääkis Selveri kommunikatsioonijuht Erkki Erilaid.

Mustika keskuses toimunud õnnetust kommenteerides ütles Erilaid, et midagi nii tõsist ei ole Selveri kauplustes juhtunud. Väiksemate õnnetuste kohta tal teavet ei olnud.

Laps peaks olema kärus, nagu eakohaselt ette nähtud - väiksemad lapsed käru hällides, suuremad spetsiaalsetes toolides. Laps, kes ostukärus seisab, võib sealt kergesti end välja kallutada ja põrandale kukkuda.

Eelmisel aastal kirjutas Washington Post, et USAs saab ostukäruga seotud õnnetustes iga päev viga keskmiselt 66 last ning kõige sagedamini saadakse trauma just kärust välja kukkudes. Sellele järgnevad ostukäru vastu jooksmine, ostukärus kukkumine ning käru külge kinnijäämine.

Laps peaks olema ostukäru turvahällis korralikult rihmadega kinnitatud. Samuti ei tohiks last kunagi järelevalveta jätta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles