Vaata, milline on Eesti poodides olukord toidu saastatusega

Stinne Loo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kuigi Eestis ei ole saastunud toiduga suuri probleeme, võivad siiski üksikud toidugrupid sisaldada rohkem taimekaitsevahendite jääke, kui Euroopa Liidu piirväärtused seda lubavad.

Euroopa Liidu liikmelisuse tõttu on meil kogu toiduahel alates põllumajandussaaduste ja loomade kasvatamisest ning lõpetades jaemüügiga väga kindlalt reguleeritud ja kontrollitud. Ka EL-i välistest riikidest Eestisse toodud toitudest võetakse proove.

«Toidust uuritakse pisteliste kontrollide käigus joogivett ning võimalike keskkonnast tulenevate saasteainete esinemist toidus,» ütles toidu- ja veterinaarameti toiduosakonna peaspetsialist Kadi Padur. Ta lisas, et Euroopa Toiduohutusamet vaatleb saasteainete puhul ka võimalikku vähiriski.

«Juhul, kui toidus sisaldub saasteaineid, sealhulgas näiteks taimekaitsevahendite jääke, piirmääradele vastavalt, on toit ohutu ning ei tohiks avaldada ei akuutset, ega pikaajalist mõju inimeste tervisele,» selgitas Padur.

Tema sõnul kontrollitakse toitu sisalduvate taimekaitsevahendite ning teiste saasteainete kasutamise osas pisteliselt. Laboratoorsete analüüside näol selgitatakse välja, kas nende toksiinide kogused on vastavuses Euroopa Liidu nõuetele. «Üldjuhul vastavad tooted nõuetele ja olulisi probleeme esinenud ei ole. Viimase viie aasta jooksul tuvastati 21 nõuetele mittevastavat toitu, mis kõrvaldati turult,» kinnitas Padur. 

Toidu- ja veterinaaramet võtab Eestis keskmiselt 277 taimekaitsevahendite jääkide proovi aastas, millest 1,5 protsenti ei vasta nõuetele.

Tabelis on 2010.-2014. aastal võetud proovide hulk vastavates toidugruppides, mis ületasid piirnorme. Toidugrupid võivad olla nii Eesti kui ka välismaise päritoluga.

Toidugrupp

Üle lubatud normi proovide arv

Maasikad

5

Brokoli

4

Aprikoos

2

Viinamarjad

2

Tee

2

Riis

2

Oad

1

Spinat

1

Porgand

1

Viinamarjalehed soolvees

1

Kokku

21

2012. ja 2013. aasta andmetele tuginedes läbisid proovid kõige edukamalt imikutoit, piim, kartul, hernes ja kanamunad. Nende toitude puhul tehti kõige enam ka selliseid proove, kus saaste jääke üldse ei leitud.

Teises tabelis on välja toodud 2010.-2014. aastal analüüsitud taimekaitsevahendite jääkide proovide, lubatud piirnormi ületanud proovide hulk ja nende osakaal vastaval aastal võetud proovidest.  

Aasta

Proovide arv

Üle lubatud normi

Üle lubatud normi %

2010

286

6

2,1%

2011

268

2

0,7%

2012

281

1

0,4%

2013

269

7

2,6%

2014

279

5

1,8%

Kokku

1383

21

1,5%

Keskmine

277

4

1,5%

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles