6 soovitust, mis aitavad toidu äraviskamist kodus vähendada

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks olulisemaid asju, mis aitab toidujäätmete teket vähendada, on õige säilitamine ja hoidmine.
Üks olulisemaid asju, mis aitab toidujäätmete teket vähendada, on õige säilitamine ja hoidmine. Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Eestlaste poolt tekitatud toidujäätmete hulk liigub jõudsalt jõukatele Lääne-Euroopa ja Skandinaavia riikidele lähemale, mistõttu toovad eksperdid välja soovitusi, kuidas vähendada koduses majapidamises äravisatava toidu hulka.

«Toidukao ja toidujäätmete vältimise teema on palju laiem tegevus ja lühiajaliste projektikestega seda probleemi ei lahenda,» märkis hiljutise uuringu tutvustusel Säästva Eesti Instituudi vanemekspert Harri Moora.

Tema sõnul on see ennekõike kinni inimeste teadlikkuses. Siinjuures tõi ta välja ka kuus peamist soovitust, mis aitavad vähendada kodumajapidamises tekkivate toidujäätmete ja minema visatava söömiskõlbuliku toidu hulka.

Esimese asjana juhtis ta tähelepanu vajadusele enne poodi minekut oma ostusid paremini planeerida. «Kui me lähme poodi, siis võiks olla taskus ka ostunimekiri,» sõnas Moora, kes on oma nahal tundnud, et kui on varasemalt oma ostud läbi mõelnud, on tulemus parem ja ka toidujäätmeid tekib siis vähem.

Teise soovitusena tuleks osta ainult neid tooteid, mida ka reaalselt endal või perel vaja läheb. Kolmanda soovitusena tõi Moora välja toidu õige säilitamise. «Siia võiks hüüumärgi juurde panna – see on Eesti oludes väga oluline asi, millele peaks tähelepanu pöörama,» nentis ta.

Neljanda soovitusena märkis ta, et ei valmistatakse ette liiga palju toitu. Viies soovitus on teha selline kogus toitu, mida koheselt ära süüakse. «Või säilita ka hiljemaks – seda meil tihtipeale ei tehta, samas Soomes on see väga tavaline, kui toit jääb üle, kasutatakse seda järgmistel päevadel või pannakse sügavkülma,» tõi Moora välja.

Viimase soovitusena tõi ta välja toidujäätmete eraldi kogumise. «See on paratamatu, et toidujäätmeid meil tekib, ja kui neid tekib, siis tuleks neid liigiti koguda ja siis n-ö taaskasutada kas kodustes kompostides või käitlusesse viia,» märkis Moora. Muuhulgas nentis ta, et kuskil pool Eesti majapidimistest tegelikult toidujäätmeid eraldi ka kogub.

Peamised põhjused, miks eestlased toitu ära viskavad, on Moora sõnul seotud sellega, et ei osata toitu hästi hoida ja säilitada. Säilitamisel riknema või hallitama läinud toit moodustab ligi poole Eesti kodudes minema visatavast toidust. Samuti on oma osa ka halvasti planeeritud ostudel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles