Muutunud piletitrükk tekitas võltsingukahtluse

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muutunud trükiga Tartu ühistranspordipilet (ülemine) erineb eelmisest (alumine) isegi värvi poolest.
Muutunud trükiga Tartu ühistranspordipilet (ülemine) erineb eelmisest (alumine) isegi värvi poolest. Foto: Lugeja pilt

Igakuiselt linnaliinibussiga sõitval tartlasel tekkis kahtlus, et keegi on asunud ühistranspordipileteid võltsima, sest hiljuti ostetud kümnekorrapiletite numbrid olid suvalises järjekorras ja piletid ise kahtlaselt pehmele paberile trükitud.

«Üks päev ostsin lapsega hambaarsti juurde minnes Küüni tänava R-kioskist paki suitsu ja bussipileteid,» rääkis tartlane Toomas Kukli (42) paar nädalat tagasi sooritatud ostust. Pärast hakkas ta aga vaatama, et ostetud piletid nägid tavapärasest mõnevõrra erinevad välja.

«Vanasti olid kümneses pakis olevatel piletitel punktiir, kus sai neid ära rebida, aga nüüd on täielik paber, värv on teine, kõik on hästi pehme kuidagi,» kirjeldas Kukli, kes vähemalt kord kuus ostab paki pileteid. Lisaks olid pakis olevad piletid suvalises järjestuses. Samuti oli muutunud numbrite märgistus. See panigi mehe arvama, et äkki on tegemist võltsitud piletitega.

Mees võttis seepeale ühendust Tartu linnaliine teenindava AS-iga Sebe. «Põhimõtteliselt nende asi ei olegi, nad andsid iga kord mulle uue numbri – helistage sinna ja helistage sinna,» rääkis Kukli. Lõpuks saatis mees e-kirja ja sai selle kaudu vastuse, et Sebe andsid tema küsimuse edasi Tartu linnavalitsuse liikluskorraldusteenistusele.

«Ma küsisin nende käest konkreetselt, et kas on pileti kujundust muudetud või on mõni teine asi – keegi midagi ei vastanud,» nentis ta, kartes, et kui piletikontrolör ütleb, et tegemist ei ole kehtiva piletiga, peab ta veel trahvi ka maksma.

«Suure tõenäosusega on need ikka õiged piletid, sest trükkija on vahetunud alates eelmise aasta 1. jaanuarist,» selgitas Tartu linnavalitsuse liikluskorraldusteenistuse ühistranspordispetsialist Madis Oona.

Varasemalt trükiti Tartu linnaliinide piletid Riias asuva trükikoja poolt, nüüd teeb seda Tallinna trükikoda Vaba Maa. «Kujundus on veidi muutunud ning paber ja köitmine ka. Numereerimise lasime ise ümber teha, et saaks vahet teha trükkijatel,» rääkis Oona.

Põhjus, miks bussisõitja alles nüüd avastas muutunud trükiga piletid võis tulla sellest, et seniajani olid veel kasutusel varasemast tagavarast pärit piletid. «See on esimene kaebus selle kohta, et nad teistmoodi välja näevad – seni on inimesed rahul olnud,» märkis ametnik, kelle jaoks tuli võltsingukahtlus üllatusena.

Kuigi bussisõitja, kellele muutunud värvi ja kujuga piletid muret tekitasid, võib nüüd rahulikumalt hingata – tegemist ei olnud siiski võltsitud piletitega –, oli ta mõnevõrra nördinud selles osas, et pidi omal nahal sellest muutusest teada saama. Ta ootas, et linnavalitsus annab sellest kuidagi nähtavamalt ka linnaelanikele teada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles