Tänavusel seeneaastal on märkimisväärsed tegijad olnud kukeseened, mida külamehed vaheldumisi palkidega metsast välja toovad.
Seenelkäigu hõrk finaal: seene-sibulapirukas
Piinlik küll, kuid 300 meetri kaugusesse metsa on mul endal harva asja olnud. Aega ei ole. Abikelner Hummer (endiselt Ameerika buldog) on mu mõned korrad siiski niikaugele saanud, et oleme metsaretke ette võtnud. Aga need on lõppenud halvasti.
Ei luba ju eestlaslik ahnus hüvast saagist, mis lihtsalt teerajal lamaskleb, niisama mööda kõndida. Nii haaradki tagataskust koti (ei tea küll, miks, see sinna pandud on) ja sukeldud ahnelt kukeseeni korjama. Heidad kõrvale mureliku mõtte – Merrit, KUST leiad sa aega, et need pisikesed säravad pabulad ära puhastada?
Alles koju jõudes avastad ehmatusega, et mõne tunni pärast on külalised jälle majas, saades aru lisatöö raskusest, mille vabast tahtest metsas üles korjasid. Kuid puhastatud need kukeseened saavad ja ka üks järjekordne variatsioon seenepirukast vahelduseks soustile ära katsetatud.
Seene-sibulapirukas
Haki taina jaoks sõrmedega kokku 3 dl nisujahu ja 75 g külma võid. Lisa juurde ühe detsiliitri jagu hapukoort ja sõtku ühtlaseks. Patsuta tainas umbes 25-sentimeetrise läbimõõduga pirukavormi kenasti laiali ja pane pooleks tunniks külmkappi ootele.
Täidiseks kulub 300 g puhastatud kukeseeni. Haki need väiksemateks tükkideks. Siis puhasta kolm sibulat ja haki samuti peenemaks. Nutma ajab, kuid hakkida tuleb.
Pane seened kuumale pannile, et neist vedelik välja keeta. Seejärel pruunista kergelt killukese võiga, maitsesta soola-pipraga ja tõsta kõrvale.
Prae sibul võis kuldseks. Seejärel lisa detsiliitri jagu vett ja lase sellel sibulatesse keeda.
Vispelda omavahel kolm muna ja väike pakk vahukoort. Maitsesta segu pipra-soolaga.
Soojenda ahi 200 kraadini ja lase pirukapõhjal umbkaudu 10 minutit eelküpseda. Enne tee tainasse kahvliga augud.
Lisa sibul ja seened põhjale ning vala üle muna-koore seguga. Kui on, lisa petersellitupsusid. Küpseta veel umbes 45–50 minutit ja serveeri värske krõmpsuva salatiga.