Uuring: ka päikeseline suvi ei täienda piisavalt eestlaste D-vitamiini varusid

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolmandikul eestlastest on D-vitamiini organismis vähe ka pärast päikeselist suve.
Kolmandikul eestlastest on D-vitamiini organismis vähe ka pärast päikeselist suve. Foto: SCANPIX

Tartu Ülikooli arstiteaduskonnas kaitstud Mart Kulli doktoritööst selgus, et isegi suvehooaja lõpus on kolmandikul eestlastest organismis D-vitamiini tase alla vajaliku normi.

Eriti tõsine D-vitamiini puudus valitseb Eestis talvel, mil D-vitamiini tase on normist madalam 73 protsendil inimestest ning vitamiinipuuduse käes kannatab 8 protsenti, vahendas Tartu Ülikooli teadusportaal Novaator.

«Nii laialdane D-vitamiinipuudus on üllatav, sest põhjapoolsetes naabermaades on olukord hetkel parem,» ütles Kull.

Juba aastaid on Soomes, Rootsis, Norras ja ka USAs müügil D-vitamiiniga rikastatud piimatooted, mis osaliselt kompenseerivad talvehooajal vähese päikesevalguse tõttu tekkivat vitamiinipuudust.

Ükski Baltimaa praegu toiduaineid D-vitamiiniga ei rikasta.

 D-vitamiini on võimalik saada veel ka kalast, kuid sedagi söövad eestlased vähe.

Kaheksa kuud päikeseta

Põhiliselt tekib D-vitamiin inimese nahas päikese toimel. Sageli väidetakse, et päevitamine pole D-vitamiini seisukohast vajalik, sest piisava päevase D-vitamiinikoguse saamiseks piisab, kui päevas veerand tundi katmata näo ja kätega õues viibida.

«Neljal suvekuul aastas sellest tõesti piisab, kuid Tartu Ülikooli füüsikute poolt tehtud UV-kiirguse mõõtmiste alusel on oktoobrist kuni mai alguseni päike Eestis nii väheintensiivne, et D-vitamiini selle toimel nahas ei teki.» ütles Kull.

Seega peab suviti lisaks igapäevase vajaduse katmisele toimuma ka talvevarude täiendamine. See lisab D-vitamiini varusid mitmeks kuuks. Samas hilissügiseks on ka need varud ammendunud ja talvel läheb kindlasti vaja D-vitamiini lisaallikat.

«Seis on parem nendel eestlastel, kes on pimedal ajal mõnel soojal maal käinud. Uuringu andmetel oli sellistel eestlastel ka talvel piisavalt D-vitamiini. See võimalus on kahjuks vaid vähestel,» märkis Kull.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles