Parma juustu ohustab kriis

Stinne Loo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Valeparmesani tootjad ohustavad Itaaliast pärit originaaljuustu valmistajaid ja see on viinud juba mitme väiketootmise sulgemiseni. 

2014. aastal langesid parmesani tootjahinnad 20 protsenti. Ka valeparmesani tootjad on õõnestanud Itaaliast päris õige parmesani tootmist ning juust on hetkel suures kriisis, kirjutab Le Monde.

Õige parmesani tootmiseks kasutatakse kindlast tõust lehmade toorest kooritud piima. Itaalia suurim põllumajandusorganisatsioon Coldiretti teatas, et originaalparmesani (Parmigiano Reggiano) hind vähenes eelmisel aastal 9,12 eurolt 7,31 euroni. See ohustab organisatsiooni sõnul parmesanitootjaid ja toob kaasa paljude väiketootmiste sulgemise. Alates 2007. aastast on äri seisma pannud juba üks neljast tootjast. 

2012. aastal jäid juustutootjad maavärina tõttu ilma üle 300 000 Parma juustu kerast, mis valmistas neile samuti suure majandusliku kahju. 

Itaalias Emilia-Romagna piirkonnas tegutsevad tootjad on tagajalgadele ajanud üle maailma, eelkõige USAs tegutsevad võltsparmesani tootjad. Eelmisel nädalal toimus Bologna kesklinnas meeleavaldus, kus demonstreeriti ka järeletehtud parmesani. Eelmisel aastal ületas valeparmesanide tootmine esimest korda Parmigiano Reggiano tootmisnumbreid.

Õige parmesani leiab vastava tähistuse järgi, mis on mõeldud ainult Itaalias parmesani tootmisregioonis valmistatud juustule. Originaalis rafineeritakse Parma juustu 12-24 kuud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles