Vanamoodne telerivaataja saab nüüd nutiajastu teenuseid proovida

Stinne Loo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HübriidTV-d tutvustasid täna (vasakult) Kanal 2 ja Trio LSL Raadiogrupi juhataja Urmas Oru, TV3 tegevjuht Priit Leito, rahvusringhäälingu juhatuse esimees Margus Allikmaa ja Levira juhatuse esimees Mart Einpalu.
HübriidTV-d tutvustasid täna (vasakult) Kanal 2 ja Trio LSL Raadiogrupi juhataja Urmas Oru, TV3 tegevjuht Priit Leito, rahvusringhäälingu juhatuse esimees Margus Allikmaa ja Levira juhatuse esimees Mart Einpalu. Foto: Andres Tarto/ Levira

Alates tänasest hakkab Eesti vabalevi kanalite edastaja Levira pakkuma uut hübriidTV teenust, mis tähendab, et ka antenni kaudu telekanaleid vaatavad pered saavad edaspidi kasutada näiteks järelvaatamise ja uudiste lugemise teenuseid. 

Levira juhatuse esimehe Mart Einpalu sõnul on inimesed aina enam harjunud videote vaatamisega. «Täna on saanud see harjumuspäraseks ja kui on olemas harjumus siis on olemas ka nõudlus. Kõik need pered, kes vaatavad katuseantenni kaudu telekat, neile ei ole olnud siiani järelvaatamise osas standardlahendust, igaüks on püüdnud seda ise lahendada,» selgitas Einpalu.

Hübriidtelevisioon on Levira lisateenus, mille kaudu on võimalik nende viie kanali saateid järele vaadata ning lisaks näiteks kuulata reaalajas rahvusringhäälingu raadiosaateid, lugeda uudiseid ja vaadata telekava. 

See teenus puudutab umbes 15 protsenti ehk ligikaudu 86 000 Eesti peret, kes vaatab telerit katuseantenni kaudu. Siiani ei ole olnud neil võimalust liituda eraettevõtete pakutavate pakettidega nagu näiteks Elioni nutiTV, millel on eelmainitud võimalused juba pikemat aega olemas.

Tingimused

Kuigi 86 000 peret võib tunduda suure hulgana, ei saa siiski kõik seda võimalust kasutada, sest teenuse kasutamiseks mitmed tingimused. HübriidTV vaatamiseks on vajalik ka nutiteler, mis toetab hübriidtelevisiooni rahvusvahelist standardit (HbbTV funktsioon).

Levira klienditeenindus- ja arendusjuht Raul Juhansoni sõnul võimaldab alates 2013. aastast ostetud televiisoritest valdav osa hübriidtelevisiooni kasutada. «Telekate netti ühendamine on juba suhteliselt elementaarne. Ükski müüja ei lase enam klienti poest nii minema, et ta ei õpeta kuidas telekas netti ühendada või ei räägi kui vajalik see on,» selgitas Juhanson.

Tasuta ei olegi tasuta

Erakanalite jaoks on hübriidTV lisaks täiendavale reklaamimüügivõimalusele ka hea koht inimeste meelitamiseks nende tasulisse veebikeskkonda. Kanal 2 ja Trio LSL Raadiogrupi juhataja Urmas Oru nentis, et nemad kasutavad uut platvormi selleks, et inimesi tasulise sisu poole meelitada. «Inimene saab siit hübriidist nagu maitse suhu, aga kui ta tahab veel värskemalt ja kiiremalt oma lemmikseriaali järele vaadata, siis ta paratamatult peab tulema meie tasulisse veebiTV-sse,» ütles ta.

Lisaks peab maksma inimene endiselt internetiühenduse eest, mille kiirusenõuded ei ole küll suured – 2 Mbit/sek, kuid peab arvestama, et üks tund järelvaatamist vajab umbes 700MB andmemahtu. Seetõttu peab kliendil olema piisavalt suur andmemahu limiit.

Kes kasutama hakkab

HübriidTV toob oma suure uuendusena välja võimaluse lugeda telerist ka uudiseid. Siiski on paljud inimesed tänapäeval harjunud uudiseid lugema muudest, väiksematest nutiseadmetest. «Selge, et noored inimesed ei hakka iialgi seda teenust kasutama – minna koju teleka ette uudiseid lugema,» ütles Margus Allikmaa, selgitades, et eelkõige hakkavad ilmselt seda võimalust kasutama vanemad inimesed.

Tegijad loodavad, et ka mõned kaabeltelevisiooni kasutajad tulevad tagasi antenni juurde. «Sellega on raske, esiteks peab inimese käitumist muutma. Samas nii palju, kui mina olen proovinud, siis igal pool töötavad need uued antennid ideaalselt. Need on palju paremaks läinud,» ütles Raul Juhanson.

«Ei saa öelda, et see päris ilma asjata on, ma arvan, et on terve rida inimesi, kes tõesti vaatavad pigem Eesti kanaleid,» lisas Allikmaa. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles