Romude omanikke ähvardab sundkindlustus

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Sõiduki liiklusregistrist ajutise kustutamisega või lühiajalise liikluskindlustusega väldib autoomanik sundkindlustamist, kirjutab Iizi Kindlustusmaakler.

Liikluskindlustus on kohustuslik kindlustus. See tähendab, et liikluses ei tohi kasutada sõidukit, millel puudub liikluskindlustus. Kui liiklusregistris registreeritud sõidukil on liikluskindlustuse seaduses sätestatud korras kindlustuskohustus täitmata rakendub sundkindlustus.

Sundkindlustus rakendub kui registreeritakse sõiduk liiklusregistris ja liikluskindlustus jäetakse sõlmimata, lõppeb sõiduki ajutine kustutamine  või peatamine liiklusregistris või möödub kaksteist kuud liikluskindlustuse lepingu sõlmimisest.

Sundkindlustuse kindlustusandjaks on Eesti Liikluskindlustuse Fond (LKF) ja seega ei saa kindlustusandjat ise valida nagu tavalise liikluskindlustuse puhul.

Sundkindlustust tasub vältida, sest kindlustusmakse on tavalisest liikluskindlustusest märkimisväärselt kallim ja kahju tekitajale rakendub omavastutus 640 eurot  kindlustusjuhtumi kohta.

Kuidas sundkindlustust vältida?

Kui sulle kuulub sõiduk, mis on registreeritud liiklusregistris, aga millega ei plaani enam kunagi liiklema hakata, siis kustuta sõiduk registrist.

Kui registreerid sõiduki, millega lähiajal liiklema ei plaani hakata, siis saad sõiduk ajutiselt liiklusregistrist kustutada ilma tasu maksmata, seda alates 1-24 kuuks maanteeameti e-teeninduses või teise variandina sõlmi lühiajaline liikluskindlustus.

Kui müüd sõiduki ja uus omanik ei ole sõidukit viie tööpäeva jooksul enda nimele registreerinud, siis teata registripidajat võõrandamisest.

LKF teavitab sundkindlustuse tekkimisest või tekkimise võimalusest kindlustuskohustusegaisikut e-kirjaga selle võimaluse puudumisel tavakirjaga. Teavitusele tuleks reageerida koheselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles