Tuntud moebrändi rõivaste masendav taust

Hanneli Rudi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moekad riided valmivad orjatöö hinnaga.
Moekad riided valmivad orjatöö hinnaga. Foto: Xinhua/Scanpix

Seksuaalne ahistamine, pealesunnitud abort – sellised juhused on sagedased vabrikutes, mis valmistavad rõivaid tuntud kaubamärkidele.

Kambodža riidevabrikutes töötavad meeskolleegid ja ülemused käperdavad naisi, ahistavad neid seksuaalselt, töötada tuleb hirmuõhkkonnas, vahendab news.com.au inimõiguste organisatsiooni Human Rights Watchi raportit «Tööta kiiremini või käi minema. Töötajate õiguste rikkumised Kambodža rõivatööstuses».

Naised on sunnitud tegema ületunde, neid sunnitakse rasedaks jäädes tegema aborti. Mõned naised rääkisid, et ülemused alandasid neid, kutsudes litsideks või s***ks, teised tunnistasid märksa avalikumat ahistamist. Paljud töötajad ei julge samas sellest rääkida, kartes kaotada tööd. «Juhataja teeb seksuaalse alatooniga märkuseid, nagu  «ma tahan sind suudelda, ma tahaksin sinuga ühel ööl magada,» rääkis üks töölistest. Mõnikord teevad selliseid märkusi ka meeskolleegid.  «Kui me teeme neile märkuse, siis nad naeravad ja ütlevad, et ma ainult katsusin sind veidi – mis sul selle vastu on?» Üks küsitletutest kurtis kolleegi pideva ahistamise üle. «Iga päev see erineb. Ühel päeval ta ütleb, et su rinnad on täna suuremad kui tavaliselt, teisel päeval, et sul on ilus kleit, sa peaksid seda sagedamini kandma, et ma saaksin sind vaadata,» rääkis naine. On ka neid, kes mööda minnes näpistavad. «Mõnikord ma tahaksin kellelegi kaevata, sest see ei meeldi mulle. Aga kellele kurta?»

Naiste sõnul kardavad nad rasedaks jääda, sest siis võivad nad töökoha kaotada. Oli ka neid, kes tunnistasid, et tegi abordi, et tööd mitte kaotada. Inimõiguste organisatsioon avastas ka, et paljudes tehastes on töötajatega sõlmitud väga lühikesed töölepingud, et vältida raseduspuhkusega seoses ette nähtud tasusid. Kambodža seaduste kohaselt on ületunnitöö lubatud vaid juhul, kui töötaja on sellega vabatahtlikult nõus. 48 vabriku töötajate sõnul pole neil tegelikult mingit valikuvõimalust. Ületunni tegemisest keeldujad vallandati, nende palka kärbiti või karistati muud moodi. Ka ei ole osadel töötajatel võimalust pidada lõunapausi või käia tualetis.

 Human Right Wayche vanemuurija Arena Kashyap kutsus Kambodža valitsust üles võtma kiiresti ette meetmeid, et selline kohutav olukord lõpetada ja töötajaid kaitsta. Inimõiguste organisatsioon võttis ühendust  ka kuue suurem tellijaga sh Adidas, Gap ja H&M, kellega arutati, kuidas probleeme lahendada. Inimõiguslaste sõnul avaldavad Adidas ja H&M oma varustajate nimed ning ajakohastavad seda nimekirja regulaarselt, samas kui Marks & Spencer on lubanud seda teha 2016. aastal.

Kambodža rõivatööstus töötajatest 90 protsenti on naised ning selles sektoris on tööl 700 000 inimest ligi 1200 vabrikus. Human Rights Watch raport põhineb 340 inimesega tehtud intervjuul, kellest 270 olid töölised 73 erinevast vabrikust.

Videod töötingimustest näeb siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles