Eesti arbuus pole enam haruldus

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vastseliina vallas Tsolli külas kasvanud arbuusid.
Vastseliina vallas Tsolli külas kasvanud arbuusid. Foto: Tarbija24

Tänavune soe suvi aitas kaasa muidu hoopis soojema kliimaga harjunud viljade valmimisele – mais, viinamarjad ning ka arbuusid ja melonid on Eesti päikese all kenasti küpseks saanud.

Rocca al Mare vabaõhumuuseumis toimunud mahetoidulaadal kauples kodumaal valminud arbuuside ja melonitega Võrumaal tegutsev Reeno Sikk. Samuti on Eestis kasvatatud arbuuse näha olnud Viljandi ja Pärnumaa turgudel.

Tarbija24 toimetusel on õnnestunud mekkida nii Võrumaal kui ka Viljandimaal kasvatatud arbuuse. Koor pole neil ehk nii ilus ja triibuline nagu importarbuusidel ja sisu värvgi võib algul tunduda võõras – mitte punane, vaid pigem veidi oranži ja tuhmema tooniga. Maitse on aga mõnus magus ja igati arbuusilik.

Eesti arbuusi hind järgib üldtuntud trendi, et kodumaise eest peab maksma rohkem kui imporditud masstoodangu eest. Näiteks Sikk küsis oma arbuuside kilo eest 15 krooni. Mõeldes tagasi suve algusele, mil esimesed head arbuusid turgudele jõuavad, on see tegelikult üsna konkurentsivõimeline hind – siis maksid ka Kreeka arbuusid Tallinnas keskturul 12-13 krooni kilo.

Kui uskuda Võrumaa müüja juttu, pole arbuusi kasvatamises midagi keerulist. Seemned mulda, sirgunud taimed maha ja saaki ootama. Esimesi vilju saab Siku kogemuse järgi maitsta augusti alguses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles