Test: millised poeõunad ja -pirnid on vastu kevadet maitsvaimad

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kuigi väljend «õunte pealt ennustama» on igale eestlasele tuttav, otsustas Postimehe tarbijatoimetus mitte ainult piirduda Eestis müüdavate välismaiste õunete ja pirnide välimuse hindamisega, vaid ka reaalselt maitsta, kui hästi neid kevadeni säilitatud on.

Testiti kokku 16 erinevat sorti puuvilju – 12 õunasorti ja 4 pirnisorti. Puuvilju hinnati 10 punkti skaalal ja hindamisel toodi välja, mis selle maitse juure kõige enam silma jäi. Valdav osa maitstud õuntest olid Itaalia päritolu, sekka oli ka mõni Saksamaa, Poola, Prantsusmaa ja Belgia õun. Testitud pirnisortidest kaks olid toodud Hollandi, üks Itaaliast ja üks koguni Lõuna-Aafrika Vabariigist.

Õuntest sai kümneliikmeliselt testrühmalt kõrgeima hinde – 7,1 punkti – Itaalia päritolu Pink Lady. Selle maitse puhul toodi välja, et tegemist on õunaga, kus magus ja hapu on tasakaalus, õuna tekstuur on piisavalt kõva, kuid samas mahlane.

Teise koha sai testitud õuntest 6,6 punktiga Saksa päritolu Kanzi, mille puhul hindasid testijad selle miitte liialt magusat, samas mahlast maitset, mis meenutas kergelt ananassi. Korduvalt toodi välja, et tegemist on korraliku söögiõunaga.

Kolmandat ja neljandat kohta jäid 6,2 punktiga jagama Itaalia päritolu Golden ja Saksa päritolu Red Prince. Goldeni puhul oskasid hindajad pimetesti käigus öelda, mis õunaga on tegemist. Vastu kevadet peeti õuna üllatavalt mahlaseks ning väga koduõuna sarnaseks. Samas hinnati ta välimust keskpäraseks. Red Prince puhul jäi ennekõike peale tuntav hapukas maitse, kuid ennekõike hinnati õuna mahedalt hapuks ja mahlaseks. Küll toodi välja, et õun on natuke nätske ja jääb hammaste külge.

Nigelaimad punktid said õuntest Poola päritolu Gloster – 2,4 punkti, Itaaliast toodud Granny Smith – 2,8 punkti ja Poolast toodud Mutsu – 3,6 punkti. Glosteri puhul ei meeldinud hindajatele tema kõrvalmaitse, mis andis õunale vanaks läinud õuna kibeda maitse. Granny Smith puhul toodi praktiliselt eranditult välja selle üpris tuntavat haput maitset ja pakuti, et seda saab kasutada ainult küpsetamiseks. Sama lugu oli ka Mutsuga – nenditi, et see sobib oma hapuka maitsega hästi salati ja küpsetiste tegemiseks, söögiõunaks mitte.

Testitud pirnidest oli teistest peajagu üle Hollandi päritolu Conference, mis sai 7,5 punkti. Selle puhul tõid hindajad välja, et tegemist oli ainukese pirniga, mille puhul oli ka tunda, et tegemist on just pirniga, maitse oli klassikaline – mahlane ja magus.

Teise koha sai pirnidest 4,6 punktiga Hollandist toodud Comice. Testijate hinnangul on tegemist mahlase pirniga, kuigi sellel on imelik kõrvalmaitse, mis mõne jaoks oli märk üleküpsenud pirnist, mõne jaoks liiga läägeja vesine.

Kolmandal kohal oli pirnidest 4 punktiga Lõuna-Aafrika Vabariigi päritolu Rosemarie, mille puhul märgati selle magusust ja punast värvi, kuid selle kõrval toodi välja ka, et tegemist oli liiga kuiva, natuke jahuse ja vesise pirniga.

Kõige vähem, 3 punkti sai testitud pirnidest Itaaliast toodud Abate, mis tundus hindajatele kohati seene- ja kohati tallanaha maitsega. Üks hindaja ütles otse välja, et see oli pirnidest kõige kehvem sort.

Vaata galeriist lähemalt, kuidas testitud õuna- ja pirnisordid välja näevad ja kui palju punkte igaüks neist sai.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles