Uut liiki «tarokaardid» hõlbustavad elukutsevalikut

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reporter Siiri Liiva (vasakul) proovis Astangu keskuse õppeosakonna juhataja Ebe Värgi juhendamisel uut nõustamismeetodit.
Reporter Siiri Liiva (vasakul) proovis Astangu keskuse õppeosakonna juhataja Ebe Värgi juhendamisel uut nõustamismeetodit. Foto: Tairo Lutter

Kaks aastat tagasi töötas Astangu kutserehabilitatsioonikeskus välja eestikeelse kutsehuvide testi Jobpics, mille paljusid piltidega kaarte tuleb nagu tarokaarte ühest hunnikust teise tõsta. Jobpics ise on aga pärit Norrast ja selle looja on karjäärinõustaja Arne Svendsrud.

Oli sombune esmaspäevahommik, kui võtsin ette käigu Õismäe külje alla asuvasse Astangu keskusse, et olla karjäärinõustamise meetodi Jobpics katsejäneseks. Kui majja jõudsin, juhatati mind selle kolmandal korrusel asuvasse kabinetti, kus sain uut liiki kaartidega tutvust teha.

«See ei ole test, vaid huvide täpsustamise töövahend või küsimustik,» rõhutas meie kohtumise alguses Astangu õppeosakonna juhataja Ebe Värk.

Värk tõstis helehallist kohvrist välja ligi paarsada postkaardisuurust kaart, mille ühel küljel kujutati mingit ametit. Teisel küljel oli aga paar väiksemat pilti ning nimekiri elukutsetest, mis sellega sarnanevad.

Esimesel hetkel võttis see kõik silme ees kirjuks. Minu segaduse peale Värk muigas. «Need ei ole siin eluotsused – võid täiesti suvaliselt panna ja pärast niikuinii sorteerime need kõik veel üle,» ütles ta ja tõi näiteid juhtudest, kui seda on tehtud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles