Kuidas kodus keskkonda säästa?

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Bioneer.ee pani kirja 8 vähem levinud nippi, kuidas oma kodus keskkonda säästa.

1. Vaipkatteid soetades eelistage kas taaskasutatud või kohalikku päritolu looduslikest materjalidest vaipu. Seda, et kaltsuvaibad on keskkonnasõbralikud, on Eestis palju räägitud. Hoopis vähem on jutuks tulnud, et ka sünteetilisest materjalist vaibad saavad olla rohkem ja vähem keskkonnasõbralikud.

Nii võib polüesterkiust vaipade hulgast leida ka selliseid, mis on tehtud näiteks taaskasutusse võetud plastpudelitest. Looduslikest materjalidest vaipkatete puhul eelistage kohalikku päritolu ja erinevate lisakemikaalide puudumist. Uurige tootjatel, kas tulevikus võib nende looduslikust kiust vaiba panna kompostihunnikusse.

Samuti annab tootjale plusspunkte vanade sünteetiliste vaipade kokkukogumine. Nimelt saab vanu sünteetilisi vaipasid sageli ümber töödelda ja läbi selle vähendada prügimäele mineva kraami hulka. Mõnikord võib vaipadel olla Smart Certified sertifikaat, mis näitab, et toote süsinikujälge on mõõdetud ning vastavalt sellele on antud hõbe-, kuld- või plaatinamärgistus.

2. Eelistage keskkonnasõbralikku põrandamaterjali. Selleks, et osata valikuid teha, tasub remonti tehes või ehitades tutvuda materjalivalikuga ning veidi oma peaga mõelda. Samuti on mõtet müüjalt või põrandategijalt uurida keskkonnasõbralike alternatiivide kohta. Võtame kas või linoleumi.

Kui tavaline linoleum on tehtud polüvinüülkloriidist, siis looduslik linoleum on tehtud taastuvatest ja biolagunevatest materjalidest. Loodusliku linoleumi koostisesse kuulub sageli linaõli, männivaik, savi, kork, paas ja juteriidest aluskangas. Looduslikest materjalidest linoleumi leidub korralikus värvivalikus. Keskkonnasõbralikke põrandamaterjale on teisigi.

3. Pange kampsun selga. Selle asemel, et visata pliidi alla uus sületäis puid või keerata kütet juurde, pange parem kampsun selga. Nii säästate oma raha ja keskkonda. Suurbritannias toimus 2007. aastal lausa vastavasisuline kampaania, mis ärgitas inimesi kodust küttekulu mõistlikuna hoidma.

4. Eelistage LED-kuuseküünlaid. Kui te kindlasti tahate, et teie jõulupuu oleks kaunistatud säravate küünaldega, siis eelistage LED-lampidega küünlaid. Need kulutavad 95 protsenti vähem energiat, on vastupidavad ja maksavad pisut enam.

5. Kolme klaasiga aknad aitavad energiat säästa. Kuigi kahe klaasiga aknad on odavamad kui kolme klaasiga aknad, on viimased palju energiasäästlikumad ja mürakindlamad. Keskmine kahe klaasiga aken laseb läbi ligikaudu 80 protsenti ja kolme klaasiga aken ligikaudu 75 protsenti päevavalgusest.

Kui klaas on kaetud imeõhukese pinnakattega, laseb see päikesesoojusel läbi tungida, hoiab seda sees ning seega on maja soojana hoidmine lihtne ja tõhus. Puidust aknaid soetades eelistage FSC sertifitseeritud materjalist tooteid. FSC - Forest Stewardship Council - on rahvusvaheline organisatsioon, mis edendab heaperemehelikku metsamajandust.

6. Eelistage lehepuhuritele reha. Järjest mugavamaks muutuvas maailmas on ka aednikud mugavamaks muutunud. Lehepuhurid on sellised aiamasinad, mida saab lihtsalt vältida. Lehepuhurid töötavad bensiini ja õli vajava mootori abil ja paiskavad õhku heitgaase. Paraku pole nendel aiamasinatel õhufiltreid nagu autodel. Hoidkem ikka reha au sees!

7. Eelistage muru niitmiseks lükatavaid käsiniidukeid, mis ei tarbi elektrit, ei erita süsinikku ega vaja õlivahetust. Muru niitmine on väga tugevalt õhku saastav tegevus, sest nagu ka lehepuhurite puhul, ei ole niidukitel enamasti õhufiltreid. Murutraktoritega on lood veel hullemad – nende saastetase võrdub 34 kiirendava autoga. Bensiinimootoriga niidukitest on palju keskkonnasõbralikumad elektrilised niidukid, aga käsiniidukid on veelgi säästvamad.

8. Taaskasutage joogipudeleid. Paljud inimesed armastavad hommikuti endale pudeliga vett või mahla tööle kaasa osta. Selle asemel võiks vee filterkannust ise pudelisse valada ja pudeleid taaskasutada. Nii säästate raha ja hoiate kokku loodusressursse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles