Metanool tahetakse klaasipesuvedelikes keelata

Hanneli Rudi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kas Eestis pruugitakse viina asemel klaasipesuvedelikku.
Kas Eestis pruugitakse viina asemel klaasipesuvedelikku. Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Euroopa Liidus on tehtud ettepanek piirata metanooli kasutamist tarbijatoodetes, et säästa krooniliste alkohoolikute elu.

Euroopa kemikaaliameti kavandatud piirangu eesmärk on ära hoida mürgistusjuhtumeid, mis on põhjustatud autode esiklaasi pesuvedelike ja suurtes kontsentratsioonides metanooli sisaldavate denatureeritud alkoholide tarbimisest, teatas ravimiamet. Teadaolevalt tarbivad paljud kroonilised alkohoolikud nimetatud tooteid etanooli asemel nende madalama hinna tõttu. Metanooli manustamine võib põhjustada pimedaksjäämist ja surma.

Vastava  ettepanku tegi Poola.  Selle kohaselt tuleks piirata metanooli sisaldust tavatarbijale mõeldud toodetes järgmises ulatuses:

- auto esiklaasi pesuvedelike koostisosana kontsentratsioonis, mis on võrdne või suurem kui 3,0 massiprotsenti,

- lisandina denatureeritud alkoholis kontsentratsioonis, mis on võrdne või suurem kui 3,0 massiprotsenti.

Liikmesriigid võivad säilitada olemasolevad ja rangemad piirangud metanoolile.

2001. aasta 6. septembril varastati Pärnumaal Are vallas Suigus ASi Baltfett territooriumilt kümme 200-liitrist vaati metanooli, mida müüdi inimestele salaviinana. Pärnu metanoolitragöödias hukkus 68 inimest ning arstidel õnnestus päästa 40 inimese elu. Kolm inimest sai üliraske kehavigastuse. Isast või emast jäi ilma 30 Pärnumaa last, neist noorim seitsmekuune, vanim 17-aastane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles