Halb uudis Vahemere toidu fännidele

Hanneli Rudi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oliiviõli on Vahemere köögi lahutamatu osa.
Oliiviõli on Vahemere köögi lahutamatu osa. Foto: SCANPIX

Itaalias aina laiemalt levinud taimehaigus sunnib oliivisalusid maha raiuma ning seetõttu võib kallineda ka oliiviõli.

Itaalias levib aina ägedamalt oliivipuid kahjustav haigus Xylella fastidiosa, näiteks Lecces on sellesse tõppe nakatunud juba 10 protsenti oliivipuudest, kirjutab portaal Quartz. Et takistada haiguse levikut Itaalias ja ka muudesse euroliidu riikidesse, tuleb need ilmselt haigestunud puud hävitada. Euroopa Liidu toiduamet hoiatas tõsise probleemi eest juba jaanuaris, kuid olukord on sellest ajast alates läinud halvemaks.

Haigus hakkas levima 2013. aastal ja laastab nii oliivisalusid, tsitrusekasvatusi kui ka viinamägesid. 2014. aastal hakkas euroliit haiguseleviku tõkestamisega tegelema, luues nakatunud piirkondade juurde n-ö puhvertsoone, piirates taimede sisse- ja väljavedu, kuid Itaalia senised sammud taudi ohjata ei ole kandnud vilja.

Oliivisaludes möllav haigus ähvardab tõsta oliiviõli hinda. Pärast mullust kehva saaki on mõne tootja oliiviõli saavutanud kõige kallima taseme 60 aasta jooksul. Ilmselt kallineb oliiviõli ka pärast selle sügisest saagikoristust. Selle mõju kasvatajatele, kellest paljud on väiketalunikud, on tohutu. Oliivipuud võivad elada tuhandeid aastaid ja 11 miljonit neist kasvab nakkusohtlikus tsoonis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles