Amet hoiatab saastunud taimede ja istutusmaterjali eest

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kartuli kahjustus
Kartuli kahjustus Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Põllumajandusamet on alustanud teistest riikidest sissetoodavate taimede ja istutusmaterjali kontrolli, mille käigus on juba tuvastanud ka esimesed saastunud rododendroni istikud enne nende müüki jõudmist.

«Ohtlikest kahjustajatest saastunud materjali sissetoomise juhtude arv on aasta-aastalt suurenenud,» märkis põllumajandusameti kommunikatsiooni peaspetsialist Annika Kubja. Kui 2013. aastal oli neli juhtumit, mis on seotud ohtliku taimekahjustaja avastamisega EL liikmesriikidest toodud taimedel, siis 2014. aastal avastati mitu korda rohkem ehk 13 juhtumit.

Nii Euroopas kui kogu maailmas on levinud mitmed taimehaigused ja -kahjustajad, mille levikut saab teadliku tegutsemisega piirata või ära hoida. Seetõttu soovitab amet maaletoojatel vältida istutusmaterjali toomist riikidest, kus on levinud sellised ohtlikud kahjustajad.

Levinumad nii Euroopas kui kogu maailmas levinud taimehaiguste ja -kahjustajate hulka kuuluvad näiteks tamme-äkksurm – põhiline rododenronite haigus –, viljapuu-bakterpõletik, punavöötaud, männi-laguuss, kartulivähk, Hiina sikk ja Aasia sikk. Nende täpsemate tunnuste kohta saab lähemalt lugeda põllumajandusameti kodulehel.

Samuti kutsub amet ostjaid üles teavitama võimaliku saastumise kahtlustest. Nõuetele mittevastavate taimede turustamisest või saastumiskahtlusest saab teada anda põllumajandusametile taimetervis@pma.agri.ee.

Taimi või istutusmaterjali osta minnes võib enda kindluseks tarbija küsida edasimüüjalt ka taimepassi, mis tagab selle, et müügil olev taim ei ole nakatunud taimehaigusse või -kahjustajasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles