E-riik sunnib maamaksu tasumiseks läbima tõelise kadalipu

Hanneli Rudi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maamaksu uuendus käib paljudele ülejõu.
Maamaksu uuendus käib paljudele ülejõu. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Tänavu saatis maksuamet maamaksu teatise SMSi teel, see uuendus sunnib eakaid inimesi läbima tõelist kadalippu.

«Riik surub vägivaldselt e-teenuseid kodanikele. Sel aastal saadeti 16 000 inimesele maamaksuteade selliselt, et telefonile tuli sõnum, et minge kuskile koduleheküljele ja sealt näete maamaksuteadet. Inimese käest ei küsitud enne, kas ta on nõus sellisel viisil teadet saama,» kirjutas Postimehe tarbijatoimetuse poole pöördunud naine.

SMSi saajate seas oli ka tema eakas isa,  kellel ei ole e-maili ega arvutit. «Et asja uurida, sõideti Tartusse 100 kilomeetrit tütre juurde, kuid seal arvutis proovides tekkis takistus ja maamaksu teadet ikka ei näinud,» kirjutas naine. Pere helistas ka maksuameti infotelefonile palvega saata maksuteatis posti teel. Seda lubati teha, kuid teadet ei ole siiani tulnud. «Nii palju aja- ja energiakulu ühe paberilehe pärast! Kas see on riigi kokkuhoid?» imestas naine.

Tema sõnul on  e-teenused mugavad ja vajalikud neile, kellel on olemas vastav riist- ja tarkvara ja kelle jaoks on see iganädalane asi. «Kuid ei saa sundida neid teenuseid inimestele, kes sellega toimetulemiseks peavad terve suguvõsa jalule ajama ja paluma pidevalt kellelgi see töö riigi eest ära teha,» on ta veendunud. Naise sõnul ei ole sellega hädas vaid eakad inimesed, vaid ka paljud väikeettevõtjad meesterahvad, kes heal juhul oskavad e-maili avada, lugeda ja pangas arveid maksta. Kirjutaja sõnul eeldab riik ekslikult, et igal kodanikul peab olema arvuti, printer, ID-kaardi lugeja ja «IT-osakond, kes seda kaadervärki ajakohasena hoiaks». Ta toob näite oma kodukülast, kus 32 majapidamisest on arvutivõimalus 15-l. «Nii väsinud sellest survestamisest ja silmakirjalikust kokkuhoiupoliitikast, palun aidake teemat kajastada!» lõpetab pöörduja oma kirja.

Maksuameti maksude osakonna juhataja Evelyn Liivamäe sõnul said tänavu SMSi teel maamaksuteatise kõik need inimesed, kes eelmisel aastal said maamaksu teate veel paberil ja füüsilise isiku tuludeklaratsioonil esitasid mobiiltelefoni numbri. «Seega oli neil ka kehtiv e-maksuameti leping, mis eeldatavasti tähendab, et arvuti kasutamise võimalus on neil olemas,» ütles maksuametnik. Tema sõnul sooviti uuendusega  suunata neid aktiivsemalt kasutama e-kanaleid.

Liivamägi on veendunud, et nende inimeste protsent on väike, kes mingil põhjusel posti teel saadetud maamaksu teadet kätte ei saanud. Näiteks 2014. aastal saadeti paberkandjal 127 511 maksuteadet, millest tagastati 1969 (1,54 protsenti). Tagastamise peamised põhjused olid seotud sellega, et inimene ei elanud/asunud antud aadressil või selline aadress puudus.

E-posti kaudu saadetud kirju ei saadud peamiselt kätte seetõttu, et inimene on oma e-posti aadressi muutnud, aga unustanud sellest maksuametit teavitada või ise oma kontakte uuendada. Samuti e-posti aadressiks märgitud mõne oma lähedase aadress, kes aga ei ole temale saadetud infot edastanud.

«Kui inimene ei ole maksuteadet kätte saanud, tuleks sellest maksu- ja tolliametit teavitada. Seejärel saame saata uue maksuteate temale sobivaima kanali kaudu,» soovitas ametnik. Ta lisas, et kindlasti võiks oma kontaktinfo e-maksuametis ajakohasena hoida ja lisada sinna võimalusel e-posti aadress, mis oluliselt infovahetust lihtsustab.

Samuti saab info oma maamaksu tasumise kohustuse kohta mugavalt ja kiiresti teada e-maksuametist. Seal näeb inimene juba sisse logides esilehel linki maamaksuteadete juurde. Maamaksu saab tasuda e-maksuametis mugavalt pangalingi kaudu ja ei pea minema eraldi panka maksekorraldust täitma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles