Kahtlus: Facebook tegeleb pealtkuulamisega

Hanneli Rudi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Facebookil on võimekus «suure vennana» jälgida oma kasutajaid.
Facebookil on võimekus «suure vennana» jälgida oma kasutajaid. Foto: Reuters / Scanpix

Soome moeajakiri Image tegi märtsikuu alguses mitteteadusliku katse  nutitelefonidega ning selgus, et sellistele rakendustele nagu Facebook antakse juurdepääs seadme mikrofonile ja nii saab telefonikõnesid pealt kuulata.

Katse ajal suhtlesid kaks ajakirjanikku telefonitsi omavahel, kasutades termineid sotsiaaldemokraat, naisettevõtja ja kiusamine, kirjutab Yle. Vahetult pärast kõne lõppu, hakkas ajakirjanike Facebooki uudistevoogu tulema nendel teemadel teated. IT ajakiri Tietoviikko teatas samasugusest eksperimendist, mille tegi USAs elav mees ja kus kasutati sõnu Louvre, Aafrika, safari ja kaljuronimine. Vahetult pärast seda hakkas ta saama muuseumide, reisimise ja mägironimise reklaame.

Neid järeldusi ei saa võtta lõplikena  ja selle alal eksperdid kahtlevad, kas selleine firma nagu Facebook riskiks oma mainega niimoodi kõnesid pealt kuulata. Ka on firma ise sellist teguviisi eitanud.

Digitaalsete õigustega tegeleva Electronic Frontier Finland esindaja Mikael Storsjö, et elektroonilise pealtkuulamisega tuleb tegeleda.

«On suur probleem, kui privaatsust rikutakse – ükskõik, kas seda teeb valitsus või erasektor,» rääkis Storsjö.

Soome andmete kaitset reguleerivad seadused põhinevad euroliidu direktiividele ja neid vaadatakse praegu üle.

Veebimaailmas tegelevad firmad pidevalt info kogumisega oma klientide kohta. See on osa kasutaja ja suurfirmade nagu Facebook ja Google vahel sõlmitud lepingust – teenust saad tasuta, jagades vastutasuks infot enda kohta.

Nii infot kogudes on võimalik suurfirmadel paremini teha kasutajale just neid potentsiaalselt huvitavaid reklaampakkumisi.

«Me ei tea isegi seda, kas Pentagon või NSA suudavad säilitada oma andmete konfidentsiaalsust. Siis adud, et veebipood, isegi kui keegi tahaks, ei suuda konfidentsiaalsust hoida,» rääkis ta. Storsjö sõnul on ainus võimalus selle vältimiseks, andmete lekkimise vastu ägedalt protesteerida. «Aga ettevõtted on valmis palju vaeva nägema, et neid andmeid saada,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles