Koduköögis valmivad käsitööjäätised

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodune jäätisemasin
Kodune jäätisemasin Foto: SCANPIX

Alguses vaid enda ja laste jaoks tehtud erineva maitsega käsitööjäätisi valmistab nüüd Harjumaa perekond nii müügiks kohalikul laadal kui ka tellimustööna.

Perekond Asuja Arukülast valmistab enda kodus Mokapai käsitööjäätisi, vahendab Harju Elu. Esimest korda tutvustati jäätiseid veebruaris Raasikul peetud toidufestivalil ning ka Arukülla OTT (otse tootjalt tarbijale – toim) laadapäeval.

«Edu on tegelikult ootamatu, ei arvanud, et kodune jäätis on populaarne – plaanisime vaid paaril korral laadal käia,» räägib pereema Juta Asuja. Kaks aastat tagasi Arukülla kolinud pere on hetkel enda teada ainuke käsitööjäätiste tegija Raasiku vallas.

Katsetatud on vähemalt paarikümne jäätisega, teiste hulgas on proovitud näiteks peedi-šokolaadi, banaani-karri, Mesikäpa küpsise, portveini ja pirni-sinihallituse maitseid. Pereema sõnub saab jäätist valmistada ka masinata – selleks on vaja kondenspiima ning vahukoort –, kuid õige jäätis valmib tema sõnul ikkagi masinaga.

Segu keedab pereema varem valmis ning jahutab selle enne masinasse panekut maha. Friiser segab kõik uuesti läbi, vahustab ning jäätab. Parimaks piimaks peab ta jäätise tegemisel naturaalset ning töötlemata lehmapiima.

«Alguses tegin jäätist ka poepiimast, aga nüüd mitte – poepiim on liiga aluseline,» sõnab Asuja. Perel on oma piimatädi, kes käib Arukülas teisipäeval ja reedel piima müümas ning sealt tuleb ka koduste käsitööjäätiste peamine tooraine.

Loe refereeritud artiklit lähemalt Harju Elust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles