Ikea varjualused hakkavad majutama tuhandeid pagulasi

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ikea
Ikea Foto: SCANPIX

ÜRO hakkab tuhandeid pagulaslaagrites elavaid inimesi üle maailma majutama Rootsi mööblifirma Ikea kokkupandavatesse varjualustesse.

ÜRO pagulaste ülemvoliniku amet (UNHCR) on ostnud Ikealt 10 000 kokkupandavat varjualust, millega vahetatakse välja seni pagulaslaagrite elanikele peavarju pakkunud telgid, vahendab Local.

Esimesed «parema peavarju» nime kandvad varjualused valmisid Ikea Sihtkapitali poolt, mis on loodud just heategevuslikeks eesmärkideks, 2013. aastal. Varjualuste eluiga on kolm aastat ja nende kokku panemine võtab aega neli tundi.

«Kokkupandavad varjualused pakuvad uusi võimalusi pagulastele peavarju andmisel ning vajaduse korral saab neid kokku panna ja teise kohta toimetada,» märkis ÜRO pagulaste ülemvoliniku ameti varjupaiga üksuse esindaja Shaun Scales. Tema hinnangul parandavad need varjualused olulised sõja eest pagevate inimeste elutingimusi pagulaslaagrites.

17,5-ruutmeetrised varjualused järgivad väga selgelt Rootsi mööblifirmale väljakujunenud stiili ning saadetakse kokkupandult ÜRO pagulaste ülemvoliniku ametile. Pagulaslaagrites hakatakse seni sealsetele elanikele peavarju pakkunud telke uute varjualuste vastu välja vahetama alates saabuvast suvest.

«Me jätkame varjualuste arendamist ning otsime muid innovaatilisi lahendusi, kuidas parandada pagulaslaagrites olevate inimeste elutingimusi,» sõnas nende arendamise eest vastutav Johan Karlsson.

ÜRO andmetel on Süüria kodusõda jätnud ligi neli miljonit inimest koduta. Paljud neist on põgenenud naaberriikidesse, osa ka Euroopasse. Rootsi on tänaseks võtnud vastu kõige suurema hulga Süüria põgenikke elaniku kohta.

Sellised näevad välja põgenikelaagrites kasutusele võetavad Ikea varjualused.

Foto: AFP Photo / UNHCR
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles