Toorpiima hinnas jõuame Soomele järele

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toorpiima müük turul.
Toorpiima müük turul. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Eesti tootjatele pole veel kunagi makstud Euroliidu keskmist piimahinda ja me pole kunagi olnud Soome piimahinnale nii lähedal kui täna, kinnitab ASi Tere juhatuse esimehe asetäitja Ülo Kivine.


Kivise sõnul oli Eesti koos Läti, Leedu ja Rumeeniaga seni ikka olnud viimastel kohtadel oma toorpiima hinnaga, tänavu septembriks oleme aga rahvusvahelises edetabelis jõudnud vähemalt kümme kohta kõrgemale. «Tšehhi, Prantsusmaa ja Portugal on meist napilt ees, muidu oleksid siinsed põllumehed-piimatootjad julgelt Euroliidu keskmise hinna saajad,» lisab Kivine.

Ta lisas, et kuna ka Venemaa turg on nüüd jõuliselt avanenud, siis on praegune olukord märgilise tähtsusega: «Tahaks loota, et Eesti piimandus on läbimas uut ärkamisaega ja ei läheks nii nagu aastatel 2007-2008, mil kiirele tõusule järgnes veel kiirem kukkumine.»

Piimatoodete hinna kohta ütles Kivine, et loomulikult hakkab selline toorpiima hinnatõus kajastuma ka piimatoodete väljamüügihindades. Erinevalt paljudest teistest toiduainetest on piimatööstuses tooraine ja lõpptoote hindadel nimelt üksühene seos.

Mis saab edasi, sõltub paljuski lisaks Vene turul toimuvale ka Euroopa Liidu meetmetest. «Trend on ikkagi nõrk hinnakasv,» lausus Kivine.

Kuna maailmaturul on piimarasvast suur puudus, siis on või tehasehind juba kasvanud märtsikuust alates 35 protsenti ja poes võib selle hinnatõus veel mõnevõrra suurem olla.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles