Toidupank alustab taas toiduabi jagamist

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toidukomplekt.
Toidukomplekt. Foto: Toidupank

Tänasest hakkab Eesti Toidupank taas maakondlikes jagamispunktides toiduabi pakkuma.

Tihedat koostööd tehakse ka kohalike omavalitsustega, et inimesed saaksid abi kätte võimalikult kodu lähedalt, teatas sotsiaalministeerium.

Sotsiaalkaitseminister Helmen Küti sõnul eelnes toiduabi jagamise algusele väga aktiivne ettevalmistustöö. «Kuna abijagamise süsteem muutus põhjalikult, pidime kiirelt uue süsteemi looma ja käivitama. Praeguseks oleme oma tegevustega jõudnud etappi, kus toiduabi hakatakse abivajajatele jagama,» ütles Kütt.

«Oleme teinud tihedat koostööd meie partneri Eesti Toidupangaga, kes omab toidu jagamises ja päästmises pikaajalist kogemust ja on võtnud enda kanda abi jagamise kõikjal Eestis. Tänan ka kohalikke omavalitsusi, kes on valmis aitama, et toiduabi jagamine oleks inimestele võimalikult lihtne ja sujuks kenasti,» lisas minister. Kütt avaldas lootust, et ka toidupaki sisu vastab abivajavate perede ootustele.  

«Meid ootab ees tavapärasest veelgi tegusam kevad, sest ligi 20 000 toiduabikomplekti suhteliselt ühtlane laialijagamine lühikese aja jooksul on toidupankade koostöövõrgustikule senisega võrreldes uus kogemus,» nentis Toidupanga juht Piet Boerefijn.

Esimesi toiduabipakke saab erinevates Eesti paikades märtsi lõpust või aprilli algusest. Toiduabi jagab Eesti Toidupank kindlatel päevadel kahe kuu jooksul spetsiaalsetes jaotuspunktides, mida on igas maakonnas vähemalt üks.

Toiduabi jagatakse ka koostöös kohalike omavalitsustega, mis toob abi kodule veelgi lähemale. Abivajaja saab kõige lihtsamini infot toiduabi jagamise kohta oma sotsiaaltöötajalt. Samuti leiab jagamispunktide täpse nimekirja ja lahtiolekuajad Eesti Toidupanga veebilehelt toidupank.ee/euroabi.

Toiduabi saamise kriteeriumid on üle Eesti kõigile võrdsed. Õigus toiduabile on toimetulekutoetuse taotlejatel, kes vastavad toetuse saaja tingimustele või kelle sissetulek pärast eluasemekulude maha arvamist ei ületa kehtestatud toimetulekupiiri enam kui 15 protsenti. Samuti hakkavad toiduabi saama kodutute öömajades viibivad elukohata inimesed.

Kuni 2020. aastani jagatakse toiduabi kaks korda aastas. Sellel kevadel saavad toiduabi tänavu jaanuaris või veebruaris toimetulekutoetust taotlejad ja kodutute öömajades viibinud elukohata inimesed. Selle aasta teise toiduabi jagamisega plaanitakse alustada oktoobri lõpus ning abisaajate nimekiri moodustub augustis ja septembris toimetulekutoetust taotlevatest inimestest.

Toiduabikomplekt ühe pereliikme kohta kaalub ligi 15 kilogrammi. Lisaks kuivainetele on toidupakis liha- ja kalakonserve, suhkrut, rapsiõli, rosinaid, šokolaadi ja purgisuppi. Toiduained hangib sotsiaalministeerium iga kord vahetult enne jagamisperioodi.

Eestil on uuest abifondist aastani 2020 kasutada kokku umbes 8,9 miljonit eurot toiduabi jagamiseks. Abifondi toetuse kasutamist koordineerib sotsiaalministeerium.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles