Sakslased plaanivad keelustada kukktibude hukkamise

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kukk
Kukk Foto: SCANPIX

Saksamaa põllumajandusminister Christian Schmidt avaldas täna lootust, et riigis keelustatakse kukktibude masteratsiooni teel hukkamine järgmise kahe aasta jooksul.

«Me tahame arendada välja võimaluse, mille abil saame öelda enne tibude koorumist, millisest soost tibu munast koorub – kas kana või kukk –, sel viisil saame isasmunad teisel viisil ära kasutada, kui kukktibusid kohe pärast sündimist hukata,» rääkis Saksa minister väljaandele Bild, vahendab Local.

Bild juhtis ühes oma veebruarinumbris tähelepanu asjaolule, et igal aastal hukatakse erinevatel meetoditel kuskil 20 miljonit kukktibu. Saksa põllumajandusminister lubas hiljemalt lihavõtetepühadeks tulla välja omapoolse lahendusega.

Schmidt loodab, et esimesed hukkamisest säästetud kanamunad jõuavad müügile 2016. aasta lõpuks ning kukktibude hukkamine lõpetatakse Saksamaal üleüldse 2017. aasta lõpuks.

«Ettevõtted peavad ka sellele kaasa aitama,» märkis Schmidt. Kui kõik uue süsteemi testid õnnestuvad, peavad kõik haudejaamad uue tehnoloogia kohe esimesel võimalusel endale paigaldama, et lõpetada kukktibude hukkamine pärast nende munadest koorumist.

Kui uus meetod kasutusele võetakse, tõuseb munade hind arvatavasti ühe või kahe sendi võrra, kuid selles Saksa põllumajandusminister probleemi ei näe, vaid arvab, et tarbijad üksnes tervitavad uut olukorda, kui see säästab kukktibusid otsesest hukkamisest.

Eesti ei plaani kukktibude matseratsiooni teel hukkamist keelustada, kuna meetod tagab kohese surma, vahendab BNS. Samuti ei ole Eesti loomakaitseühendused kukktibude hukkamise osas põllumajandusministeeriumile proteste esitanud.

Põllumajandusministeeriumi loomakaitse ja põllumajandusloomade aretuse büroo juhataja Sirje Jalakas ütles uudisteagentuurile, et lubatud hukkamismeetodid on sätestatud Euroopa Liidu määrusega.

«Seega meie ei näe probleemi, kuna meetodid on paigas, kuidas neid tappa võib ning praegu selles osas muudatusi plaanis ei ole,» sõnas ta.

Jalakas selgitas, et hukkamine matseratsiooni teel tagab kohese ning kiire surma. Meetod seisneb kukktibude söötmises suurtel kiirustel töötavatesse peenestitesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles