Maaomanike sekeldused e-maksuametis

Hanneli Rudi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maksumaksja võib küll arukas olla, aga maamaksu tasumine ei lähe sellegipoolest nii libedalt.
Maksumaksja võib küll arukas olla, aga maamaksu tasumine ei lähe sellegipoolest nii libedalt. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Maksuameti e-lahendus teeb maaomanikele tuska, kuna hädavajalikku infot on keeruline leida.

«Alguses näed, et pole vaja midagi maksta. Kui veel uurid, siis tuleb välja, et maamaks on tulevikuarve, mida võid maksta kah, aga laekub ettemaksu kontole kuni õige tähtajani. Kui õige tähtaeg kukub ja makstud pole, siis muutub arvatavasti minevikuarveks ehk võlaks,» kirjutas üks lugejatest. Ta lisas, et maksumaksjana tahaks ta näha oma maksude seisu olevikus. «Kui maamaksu teated on välja saadetud, siis peakski olema nende maksmise aeg ja võimalus seda kiirelt ja lihtsalt teha,» oli tema veendumus.

«Minu eakas isa unustas kuus aastat tagasi maamaksu maksta (u 10 eurot). Mitte ühelgi paberteatel järgnevatel aastatel see võlg märgitud polnud. Sel kevadel helistati maksuametist minu numbril ja öeldi, et summa on kasvanud 70 euroni. Küsisin, et miks võlga järgmise aasta teatel ei märgitud, öeldi, et nemad ei pea seda tegema ja igaüks peab ise huvi tundma, et tal kõik klaar on,» kirjutas teine lugeja.

Sama kogemus oli ka teisel perel. «Uskumatu! Neid ei huvitanud kuus aastat maksu kättesaamine ja nüüd kui viivis on kasvatanud summa mitmekordseks, nüüd siis tekkis huvi? Kui võlast teatamine ei ole nende kohustus, siis mis nende kohustus üldse on? See peaks olema esmane kohustus: vabandage kodanik, teil võlg riigi ees!»

Ühe maaomaniku sõnul nägi ta tükk aega vaeva e-maksuametis. «Kõigepealt on arusaadav, numbrid selged. Aga samas eksitav väide, et praegu peab maksma 0 eurot - nuppu alusta maksmist ei saa kasutada. Enne pead ise sisestama mingi kuupäeva (mina sisestasin 31.03). Alles seejärel tekkis mingi uus aken (mida nimetatakse tulevikuarve), kus oli näha ka viivised (minul nt oli ettemaks eelmisest aastast, sest ei saanud ka siis asjale täpselt pihta).

Alles nende andmetega nõustumisel tekkis uus aken, mis suunas pangalingile,» kirjeldas ta vaevarikast asjaajamist. Tema ei saa aru, miks peab inimene seda arvet koostama, ise lisama kuupäevi.

Aus maksumaksja soovis tuludeklaratsiooni täitmisel kohe ka maamaksu ära tasuda. Üks register näitas, et mitte kui midagi maksta ei ole vaja maksta. «Juhuslikult sattusin mingit teist teed pidi sama teema juurde tagasi ja seal nõuti maamaksu tasumist! Seega riik ise ei tea, mida ta sinust tahab või mitte!» kirjutas ta. Ta lisas, et maksis läbi häda, sest jamamist oli palju, nõutud summa ära, aga ega head ja kindlat tunnet ei jäänud sellest - kas asjad ikka said korrektselt aetud ja hiljem mingist kolmandast kohast nõuet ei tule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles