Imematerjaliga täiendatud elektripirnid võivad jõuda poodidesse

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Grafeeni struktuur
Grafeeni struktuur Foto: Wikipedia.org

Imematerjali kuulsuse omandanud grafeenist on tänaseks ehitatud mitmeid akude, kondensaatorite ja nutiseadmete ekraanide prototüüpe, kuid poelettidele pole jõudnud neist veel ükski.

Esimene praktiline rakendus võib olla tunduvalt lihtsakoelisem – Manchesteri ülikoolist välja kasvanud ettevõte loodab aasta lõpuks tuua turule õhukese süsinikukihiga täiendatud lambipirnid, vahendab ERRi teadusportaal.

Täiustatud valgusallikas kujutab endas kujult traditsioonilise hõõglambi niiti meenutavat LED-dioodi, mille pealiskiht on kaetud grafeeniga.

Valgusallika loonud töörühma sõnul võimaldab grafeenkihi parem elektri- ja soojusjuhtivus umbes kümneprotsendilist energiasäästu ning selle hind peaks jääma alla 20 euro.

Tänaseni pole aga suudetud leida viisi toota grafeeni suurtes kogustes, mis muudab ka selle eksootilistest omadustest kasu lõikavad seadmed võrreldes sarnast otstarvet täitvate argikäibes olevate seadmetega liiga kalliks (siiski loodud valgusallikas kasutatakse seda materjali imevähe, misläbi suudaks see juba kasutuses olevatele LED-lampidele konkurentsi pakkuda).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles