Välismaalaste huvi Šveitsis puhkekodu osta on kõvasti langenud

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šveitslased on pannud piiri välismaalaste puhkekodude ostmisele sealsetesse mägedesse.
Šveitslased on pannud piiri välismaalaste puhkekodude ostmisele sealsetesse mägedesse. Foto: SCANPIX

Šveitsi riigi värske statistika kohaselt on oluliselt vähenenud nende välismaalaste arv, kes soovivad seal endale puhkekodu soetada.

Sealse justiitsministeeriumi andmetel oli 2013. aasta lõpuks välismaalaste poolt endale Šveitsis puhkamiseks soetatud korterite arv langenud 796ni, teatab Local. Võrreldes 2007. aastaga, kui välismaalaste ostetud korterite arv küündis 1832 korterini, on see vähenenud üle poole võrra.

Üldiselt on välismaalastel keelatud Šveitsis kinnisvara osta, kuid 17 kantonis on selles osas tehtud erandid. Kõige enam on viimasel ajal välismaalased ostnud kortereid Valais, Ticino, Vaudi, Graubündeni ja Berni kantonites, vahendas uudisteagentuur ATS väljaannet NZZ am Sonntag.

2013. aasta suure langusnumbri taga näevad sealsed kinnisvaraspetsialistid 2012. aasta märtsis šveitslaste rahvareferendumil heaks kiidetud seadust, mille kohaselt ei saa välismaalased osta puhkekodusid mägede piirkonnas.

Algatuse taga oli kohalik keskkonnakaitsja Franz Weber, kelle eesmärgiks on kaitsta keskkonna seisukohalt tundlikke alasid. Sel eesmärgil soovitakse nendes piirkondades vähendada puhkekodude osakaalu elamukinnisvaras 20 protsendini.

Nendes keskkonnakaitse seisukohalt tundlikes paikades, kus puhkekodude osakaal juba ületab 20 protsendi piiri, ei lubata enam neid juurde ehitada.

2013. aastal välismaalaste ostetud puhkekodudest veerandi soetasid sakslased. Neile järgnesid britid ja belglased, vahendab uudisteagentuur ATS.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles