Vaata, millised kaubad hakkavad euro tõttu hinda kasvatama

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Silvi Lukjanov

Saksa ajaleht Bild kirjutab sellest, millised igapäevatooted on euro nõrgenemisest kõige rohkem mõjutatud.

Euro nõrgeneb. Kõigest aastaga on Euroopa ühisraha tublisti väärtust kaotanud. 30. märtsil 2014 oli euro väärt 1,38 Ameerika dollarit. Tänaseks päevaks on selle väärtus aga kahanenud 1,08 dollarini, mis on 30 senti vähem, kirjutab Saksa ajaleht Bild.

See tähendab pea 20-protsendilist väärtuskadu. Kuid nõrgenenud euro teemal on ka häid uudiseid. Eriti mis puudutab eksportivat majandust. Sest madal vahetuskurss muudab Saksa kaubad odavamaks nende jaoks, kes ostavad väljastpoolt eurotsooni ning maksavad teistes valuutades.

Samas.

«Odavnenud euro viib hindade tõusuni aga nende kaupade puhul, mis pärinevad väljastpoolt eurotsooni või millega kaubeldakse maailmaturgudel dollarites,» ütleb professor Roland Döhrn.

Eriti puudutavad aga meie igapäevaelu järgmised kaubad ja teenused, mis sõltuvad väga suuresti eurotsooni ümbritsevast maailmast.

Foto: SCANPIX

Bensiin

«Mõnede toodete puhul paneb hinna paika toote maailmaturu hind, nii et me ei pruugigi nende hindade juures otseselt tajuda nõrga euro hinnatõusu põhjustavat efekti,» ütleb Döhrn.

Näiteks – toornafta on dollarites 43 protsenti odavam kui aasta tagas, eurodes on sama ajaga muutus toimunud vaid 30 protsenti. Teiste sõnadega – ilma nõrga eurota oleks bensiin veel odavam kui ta praegu on.

Foto: SCANPIX

Kohv

Tchibo tõstis möödunud nädalal kohvihindu. Naela hind tõusis 20 sendilt 30-le. Põhjuseks on kõrge dollari kurss.

Ühe naela toorkohvi hind on möödund aasta keskpaigast praeguseni tõusnud 1,30 eurolt 1,60-le.

Ka odavmüügi jaekett Aldi tõstis ühe naela kohvi hinda, mille hinnatõus kallimate brändide puhul ulatus kuni 30 eurosendini.

Firma saatis oma klientidele kirja, milles selgitas olukorda järgmiselt: «Maailmaturul on kohvihinnad dollarites väga teravalt langenud. Sarnaselt kütusele on kohv läinud tegelikult odavamaks, aga kahjuks ei ilmne see euro dollari suhtes toimuva languse tõttu.»

Foto: SCANPIX

Tee

Tuleb see Indiast või Hiinast, teega kauplemine käib ikkagi dollarites. «Nõrgenenud euro tõttu peavad saksa importijad ka tee eest kõrgemat hinda maksma,» ütleb Monika Beutgen, kes juhib teebrändide edasimüügi firmat.

«Toormaterjalide hinnatõus on see, millega sisseostjad peagi enam hakkama ei saa, kuid millest tuleb klientide huvides mööda pääseda. Seetõttu ennustame käesoleval aastal arvestatavat hinnatõusu teede osas.»

Saksa statistikaameti kohaselt oli tänavu jaanuaris kohvi, tee ja kakao hind pea kümme protsenti kõrgema hinnaga kui aasta varem.

Foto: STAFF/REUTERS

Kakao

Kakao ehk siis paljude toodete tooraineks kasutatava vilja hind aina kasvab. 2014. aastal tõusid sokolaadide hinnad, mille taga oli osaliselt ka Aafrikas möllanud Ebola epideemia.

«See ja euro nõrkus kokku annab korraliku hinnatõusu. On üsna kindel, et toormaterjali ehk kakao hinnatõusu kibe maitse jõuab varsti ka šokolaadidesse, sest tootjad ei oleks huvitatud heast kasumist loobuma või kahjumisse langema,» ütleb Hamburgis asuva suurhankija HCCO tootmisjuht Andreas Christiansen.

Foto: SCANPIX

Apelsinimahl

Ka troopilistest viljadest valmistatud mahlad muutuvad tõenäoliselt üha kallimaks. Kohalikud mahlatootjad Euroopas peavad troopiliste viljade eest varasemast oluliselt rohkem raha letti lööma, seda suuresti kallinenud vahetuskursi tõttu.

Foto: SCANPIX

Mobiilirakendused

Apple on teatas jaanuaris iTunes’i rakendustepoes hindade tõusust. Üheks põhjuseks on nõrk euro. Hinnad tõusid 0,89 sendilt 0,99ni, 1,79 eurolt 1,99ni ning 14,49 eurolt 15,99ni.

Hinnatõusuga viidi vastavusse eurohinnad täna kehtivate tegelike dollarihindadega. Põhjuseks ikka see, et euro on dollari suhtes viimase üheksa aasta madalaimas punktis.

Foto: AFP / Scanpix

Reisimine

Riiki, kus pole euro käibel, on eurotsoonist minejal tänavu palju kulukam viibida. «Kui broneerida lend, hotell ja auto iseseisvalt, peaks tähele panema, et hinnad on varasemate kordadega tõusnud,» ütleb saksa reisiameti kõneisik Torsten Schäfer. «Eriti kehtib see reiside puhul Šveitsi ja Kariibidele.»

Kuid mis puudutab eurotsoonis sees reisimist, siis siin kohalike toodete ja teenuste tarbimisel midagi katastroofilist näha pole – nõrk euro hinnasiltidel end ei ilmuta ja pigem on hinnad muutumatud või odavamadki.

Need turistid, kes on tänavu broneerinud paketireisi, on teinud hea valiku. Reisifirmade kokkulepped on pikaajalised, mis tähendab et tänased hinnad on saavutatud möödunud aastase seisuga. Nii tasub tänavu kindlasti paketireisi kasuks otsustada.

Kuid: uue hooaja valguses hangeldavad reiside edasimüüjad sihtriikide teenusepakkujatega juba 2016. aasta hinades. Ekspertide hinnangul tähendab see seda, et eurotsooni liikmesriigi elanikele võib uuel aastal väljapoole ühisraha piirkonda reisimine vägagi kulukaks osutuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles