Lõuna-Eesti apteekides valitseb eetrikriis

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eeter otsas!
Eeter otsas! Foto: SCANPIX


Kui viimastel päevadel on olnud juttu sellest, et poodidest on kadunud tatar, siis Kagu-Eestist on juba Tartuni levinud eetrikriis ehk inimesed on apteegid eetrist tühjaks ostnud ja uut partiid Norrast pole ka näha.


Võrus Jüri tänaval asuvas Väikeses Apteegis tuli juba tükk aega tagasi panna uksele silt «Eeter otsas», sest piltlikult öeldes iga teine inimene tuli apteeki, arstilt saadud retsept näpus, ja soovis eetrit osta. Et juba augusti algusest kõlama hakanud ei-vastusest pääseda, oligi mõttekam silt uksele panna.

Tegemist on paljuski piirkonna eripäraga ja vanade harjumustega – eeter on olnud Lõuna-Eesti koduapteekides alati üks peamisi ravivahendeid. On ka neid, kes manustavad eetrit muul otstarbel, kuid peamiselt tehakse ikka kompressi, tõmmatakse korraks ninna, kui nohu on tulemas, puhastatakse haava või putukahammustusi, samuti saab sellega ravida näiteks huulele tekkinud ohatist.

Külmetuse korral kallatakse sõrmkübaratäis eetrit ka kurgust alla, kuid seda peab oskama teha, muidu võivad tagajärjed olla kurvad. Ohutum on pisut eetrit suhkrutükile valada.

Väikese Apteegi juhataja Marika Timpka tõdes, et Norrast pärit eetrit ei ole hulgilaos tõesti juba augusti algusest saadik. Ja nii kõigis Võru apteekides.

«Meil on läbi käinud või helistanud isegi inimesed Tartust, kes uurinud eetri kohta,» rääkis ta. «Ei oskagi vastata, miks lattu seda juurde ei tule ja miks eetri ostmine hoogustus.»

Tartu Lõunakeskuse apteegist ja kaubanduskeskuse Tasku apteegist öeldi samuti, et neil on eeter otsas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles