Seadus keelab koolijütside bussist maha tõstmise

Hanneli Rudi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tühjad õpilaspiletid.
Tühjad õpilaspiletid. Foto: Toomas Huik/Postimees

Kui seni oli üksjagu juhuseid, kus bussijuht või piletikontroll õpilaspileti koju unustanud lapse bussist maha tõstsid, siis nüüd on see seadusega keelatud.

«Uus ühistranspordiseadus annab bussijuhile ja kontrollidele õiguse ja kohustuse lugeda õpilase sõidusoodustuse saajaks ilmselgelt alla 14-aastase lapse, kuna vastavalt seadusele on meil üldine koolikohustus,» selgitas riigikogu majanduskomisjoni nõunik Piia Schults. Ta selgitas, et seadusemuudatus  tehti  eesmärgiga välistada võimalusi, kus oma õpilaspileti kaotanud või teise jope taskusse unustanud algkoolilaps satub ebaturvalisse olukorda. Näiteks jäetakse laps bussist maha, kuna tal puudub täispileti jaoks vajalik raha või on  piletikontrolörid last dokumenti nõudes nii ära hirmutanud, et laps sellest tingitud segaduses bussist kas kontrollimise kohas või vales peatuses maha astub.

Nõunik selgitas, et tegelikult ei tohiks ka kehtiva seaduse alusel kedagi peatuste vahel bussist välja tõsta, aga kuna oli olukordi, kus laps on selles olukorras kahe peatuse vahel või vales peatuses maha astunud, siis sai uude seadusesse sõnaselgelt kirja pandud, et vedaja peab lapse sihtkohani viima.

«See annab bussijuhile võimaluse inimlikumaks käitumiseks - bussijuht ei pea kartma, et teda reeglite rikkumise eest karistatakse, kui kontroll avastab, et ta on ilma sõidusoodustust tõendava dokumendita õpilasele sooduspileti andnud,» lisas nõunik.

Samuti on nüüd  lapsevanematel üks mure vähem - kui väike koolilaps oma õpilaspileti jälle on ära kaotanud või maha jätnud, ei pea kartma, et laps  seetõttu ebaturvalisse olukorda võiks sattuda.

Schults rõhutas, et uus regulatsioon ei tähenda aga, et ühistranspordis kõigilt alla 14-aastastelt õpilaspiletit enam küsida ei võiks. «Ikka võib ja tulebki, kui tegu pole just päris väikese koolilapsega,» rõhutas ta. Aga kui õpilaspiletit ei esitata, siis on  bussijuhil ja kontrolöril sõidusoodustuse olemasolu üle otsustamisel võimalus arvestada seda, et laps näeb ilmselgelt noorem välja kui teismeline.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles