Kümme tuntud kaubamärki, mis ei kuulu enam itaallastele

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pirelli
Pirelli Foto: SCANPIX

Terve rida kaubamärke, mis algselt pärinevad Itaaliast, on kas viimastel aastatel või juba paarkümmend aastat nüüd hoopis teiste riikide ärimeestele kuulunud.

Local tegi nimekirja kümnest sellisest kaubamärgist, mis enam itaallastele ei kuulu, kuigi inimesed siiski kipuvad seda arvama.

1. Pirelli

Ettevõte, mille rehve seostavad paljud Vormel-1 sõitudega, on kõige värskem Itaalia firma, mis on omanikke vahetanud. Läbi ChemChina kuulub see kaubamärk nüüd hiinlastele.

2. Ferretti Group

2012. aastal ostsid hiinlased 75 protsenti maineka jahte tootva Itaalia ettevõtte Ferretti Group aktsiatest. Nii kuulub see nüüd Shandong Heavy Industry Group'ile. Seniseid tuntute luksusjahtide mudeleid, kuhu kuuluvad näiteks Riva, Pershin ja Itama, toodetakse jätkuvalt siiski Itaalias.

3. Miss Sixty

1991. aastal Rooma moedisaineri Wicky Hassani ja tema äripartneri Renato Rossi poolt asutatud naisterõivaste firma ostis 2012. aastal ära Trendy International Group, mille peakorter on Guangzhous, Hiinas.

4. Parmalat

2011. aastal omandas Itaalia piimatööstuse 3,4 miljoni euro eest selle Prantsuse konkurent Lactalis, luues sellega maailma suurima piimatööstuse.

5. Brioni

1945. aastal Roomas loodud kalli moebrändi ostis 2011. aastal ära Prantsusmaa ettevõte Kering, mida tuntakse ka nime alla Pinault-Printemps-Redoute (PPR).

6. Lamborghini

Kuigi Lamborghini sportautosid toodetakse jätkuvalt Itaalias, kuulub see ettevõte juba 1998. aastast peale Volkswagen Group'ile, mis toodab ka sakslaste Audisid. Lamborghini asutas 1963. aastal Ferrucio Lamborghini. Enne sakslaste alla minemist kuulus autofirma ka Ameerika Chryslerile ja Malaysia investeeringute grupile Mycom Setdco.

7. Birra Moretti

1859. aastal Luigi Moretti poolt Udine's asutatud õlletööstuse ostis 1996. aastal ära Heineken International.

8. Edison

Itaalia suuruselt teine energiatootja ja Euroopa esimese elektrijaama ehitanud energiafirma oli itaallaste käes rohkem kui sajandi enne, kui see 1999. aastal liideti Prantsuse energiaettevõtte EDF-ga, kellele kuulub tänase seisuga 99,4 protsenti Edisoni aktsiatest.

9. Gucci

Prantslaste huvi Gucci vastu algas 1999. aastal, kui Pinault-Printemps-Redoute, ostis 42 protsenti moefirma aktsiatest. Praegu kuulub ettevõte täielikult prantslastele, nagu ka teised Itaalia moebrändid – näiteks Bottega Veneta ja Brioni.

10. Perugina

Kuulsate Baci šokolaadide tegija Perugina läks Šveitsi toidugigandi Nestlé omandisse 1998. aastal. Samas toodetakse šokolaadi ennast jätkuvalt selle Itaalias asuvas šokolaaditehases Casa del Cioccolato's, mis CNN-i andmetel on üks viiest kõige populaarsemast šokolaadisõprade reisisihtkohast üle maailma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles