Video: ühegi lihavõttepüha tähistamine ei möödu ukrainlastel ilma selleta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Lihavõtete tähistamine on Ukrainas alati koos põsanka’ga ehk traditsioonilise maalitud munaga, mis lähevad alati kellelegi kingiks ning kus olevad sümbolid ja värvid räägivad alati oma kindlat lugu.

«Munade maalimise traditsioon on meeletult pikk – on leitud muna, mis on tehtud viis tuhat aastat tagasi,» räägib Tallinnas asuva Ukraina kultuurikeskuse töötubade juhendaja Nestor Ljutjuk. Ukrainas on see jäänud läbi sajandite pidama ning kannab ka täna väga olulist tähendust.

Ljutjuki sõnul moodustavad munadele kirjatud sümbolid lausa omaette teaduse. «Näiteks, kui need munad kingitakse noorpaaridele, siis on olulised viljakuse, jõu ja igavikulisuse sümbolid,» sõnab kunstnik.

Sümbolitega sama olulist kaalu omavad ka värvid, mida munade maalimisel kasutatakse – noorpaaride puhul kasutatakse sageli punast, mis on jõu värv. Kuna muna on alati olnud universumi sümbol, kaunistavad põsankat sageli rohke hulk igavikulisi mustreid. Sageli leidsid traditsioonilistelt maalitud munad aukoha ikoonide kõrval.

Lisaks on põsanka kirjamine olnud alati väga pühitsetud tegevus, kus nii enne munade värvima asumist kui ka peale seda loeti palveid, korjati eraldi rohtusid värvide tegemiseks ja koguti vihmavett, mis aitab kõige paremini värve munale kinnistada. Nimelt peab värvide segamiseks kasutatav vesi olema pehme. Ljutjuki sõnul ei ole mõtet pinnaveega ei proovida, sest värvid ei hakka reageerima.

Selleks, et sarnaselt ukrainlastega sel korral midagi muud oma lihavõttemunadega ette võtta, on vaja konkreetset töövahendit, küünlavaha ning värve. Abiks on kindlasti ka sümbolitega mustrilehed, mis selgitavad lahti, mida täpselt kinkimisele mineva munaga selle saajale öelda tahetakse. Korralik kogus aega ja kannatust tuleb selleks ka kindlasti varuda.

Vaata videost lähemalt, mida Ukraina kultuurikeskuse töötubade juhendaja veel traditsioonilisest munade maalimisest räägib ning kuidas üks selleteemaline töötuba välja nägi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles