Laenu või kindlustust tuleks valida hoolikamalt kui talvemantlit

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui teil on plaanis mõni kulukam ost – olgu selleks siis uus talvemantel või hoopis teler – tundub loogiline käia mitmes poes ning võrrelda erinevate mudelite omadusi ja hindu, kirjutab finantsinspektsiooni tarbijaveeb minuraha.ee.
 

Kuid kas võrdlete erinevaid pakkumisi ka finantsteenuste ostmisel, näiteks krediitkaarti soetades, reisikindlustust ostes või väikelaenu võttes?

Miks on finantsteenuste puhul võrdlemine väga oluline? Esiteks seetõttu, et otsus, mida te näiteks laenu võttes või oma elu kindlustades teete, mõjutab teie rahalist olukorda ja turvalisust üsna pika aja jooksul. Seejuures ei tohiks võrdlemisel kunagi peamiseks otsustamise argumendiks olla hind, vaid lähtuda tuleb enda vajadustele kõige sobivama teenuse leidmisest.
 
Teiseks tuleb erinevate pakkujate tingimusi võrrelda seetõttu, et mitmed teenused kannavad erinevates pankades ja kindlustusseltsides sama nime – näiteks kasvuhoius või kodukindlustus – kuid nende sisu ja tingimused on üldjuhul erinevad.

Võtame näiteks koos reisikindlustusega ostetava pagasikindlustuse. Selle puhul kehtib üldjuhul kindlustuse ostjale omavastutus, mis on erinevatel seltsidel erinev. Mõnedel on omavastutuse suurus kirjas kindlustustingimustes ning summa võib olla näiteks 300 krooni, teistes seltsides lepitakse omavastutuse summa teiega kokku lepingut sõlmides.

Samuti tasub hilisemate ebameeldivuste vältimiseks uurida, kuidas te peate reisi jooksul oma pagasi eest hoolitsema. Näiteks on seltsidel erinevad nõuded pagasi autos hoidmise kohta. Kindlustustingimustes võib olla kirjas, et kui pagas varastati autost, mis ei olnud valvega parklas, siis hüvitist ei maksta. On ka leebemate tingimustega seltse, kes määratlevad vaid, et pagas ei tohi autos olla nähtaval kohal.

Pagasikindlustuse tingimuste erinevuse näide on vaid üks paljudest, sest ka teiste kindlustuse liikide ning erinevate pangateenuste tingimused sõltuvad konkreetsest kindlustusseltsist või pangast.
 
Kuidas hõlpsalt võrrelda?

Tarbijaveebis minuraha.ee on mitmeid kasulikke tööriistu, mis aitavad erinevaid finantsteenuseid ja nende tingimusi võrrelda.

Näiteks saab enne mõne finantsteenuse ostmist kasutada Mida võrrelda? küsimustikke, mis juhivad teie tähelepanu kõige olulisematele asjaoludele konkreetse teenuse puhul. Küsimustikud on 14 erineva teenuse kohta – näiteks hoiuse, väikelaenu, eluasemelaenu, kodukindlustuse, kaskokindlustuse, elukindlustuse kohta. Küsimustikud asuvad siin.
 
Teiseks on paari hiirekliki kaugusel võimalus võrrelda erinevate pankade pakutavate hoiuste, krediitkaartide ja II ning III samba pensionifondide tingimusi. Näiteks erinevate pankade pakutavate hoiuste võrdlemiseks tuleb teil veebivormi sisestada mõned enda soovitud andmed: hoiustatav summa, tähtaeg, kas soovite kanda raha hoiusele ühekordselt või igakuiselt ning kas sõlmite lepingu internetipangas, telefonipangas või pangakontoris.

Seejärel kuvatakse erinevate pankade pakutavad hoiused, mis teie soovitud tingimustele vastavad. Nii saate kiire ülevaate intressidest, minimaalse hoiustatava summa suurusest kui ka muudest tingimustest. Võrdlustabelid hoiuste, krediitkaartide ja pensionifondide tingimuste võrdlemiseks asuvad siin.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles