Lugeja küsib: kas lapse pärast võib töölt ära käia?

Tarbija24
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laps.
Laps. Foto: Panther Media

«Ise saan arsti juures käia tööajast, aga pean hakkama lapsega logopeedi juures käima ja ilmselt ei saa seal ise aegu valida. Olen üksikema ja pole kedagi teist lapsega saata ka. Kas tööandja peab mu ära lubama või pean võtma haiguslehe? Või on veel mõni võimalus?» uuris lugeja.

Vastab tööinspektsiooni töösuhete nõustamistalituse juhataja Anni Raigna.

Töölepingu seadus (edaspidi TLS) § 38 ja 42 sätestavad, et töötajal on õigus nõuda mõistlikus ulatuses vaba aega juhul, kui eksisteerib tema isikust tulenev põhjus, miks ta ei saa tööd teha või kui temalt ei saa töö tegemist oodata muul tema isikust mittetuleneval põhjusel.

TLS § 38 järgi peab tööandja maksma töötajale selle aja eest keskmist töötasu. TLS § 38 ja 42 puhul on oluline mõistlik aeg, mida hinnatakse iga üksikjuhtumi puhul eraldi. Mõistlikkuse hindamisel võetakse aluseks võlaõigusseaduse § 7 lõige 1, mille kohaselt määrab mõistlikkuse sarnases olukorras heas usus tegutseva isiku tavapärane hinnang, arvestades suhte olemust, eesmärki, tavasid ja praktikat ning muid asjaolusid.

Kui töö tegemine on takistatud töötaja poolt rohkem kui mõistliku aja võrra, siis on õigustatud ka töötasu mittemaksmine. Tegemist peab olema ajaliselt lühikese takistusega, mis võimaldab töötajal peagi töö tegemist jätkata. Seega tuleb vaba aja andmisel arvestada mõistlikult tööandja ja töötaja huve. Põhjendatud võib olla mõned korrad töölt eemal viibimine perekondlikel põhjustel (antud juhul lapsega logopeedi juures käimine).

Kui töötaja peab ära käima aga korduvalt, ei saa eeldada, et tööandjal on vaba aja andmise ja töötasu maksmise kohustus. Nimetatud juhul on põhjendatud töölepingus kokku lepitud tööaja või töökohustuste ja sellest tulenevalt töötasu muutmine. Keelatud pole ka kokkulepe, et töötaja teeb puudutud tunnid mõnel teisel ajal järgi (nn asendusaeg).

Seega selgitage tööandjale oma olukorda ning pidage läbirääkimisi. Antud juhul oleneb vaba aja andmine ja hüvitamine eelkõige sellest, kui suures mahus ja kui tihti vaba aega soovite.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles